Băsescu: "Cred că exploatarea de la Roşia Montana trebuie să înceapă. Noi avem nevoie de acest aur pentru a-l duce în rezerva BNR"

RosiaMontana2
RosiaMontana2

Proiectul de la Roșia Montana a fost un alt subiect abordat de către Traian Băsescu în cadrul ediției speciale, de luni seara, de la TVR 1.

Să mergem puţin în istoria declaraţiilor legat de Roşia Montană. Am spus-o şi pe când eram în opoziţie. Acum îl susţin mai mult ca oricând. Şi nu din motive sentimentale. Dacă vă uitaţi ce s-a întâmplat în ultimii cinci ani, preţul a crescut de la 620 de dolari uncia, iar azi este 1890 de dolari uncia. Am văzut după ce am dat acest răspuns la Sulina, pe forumuri a fost o controversă puternică, unii pe abordarea ecologistă nu. Sunt oameni cu puncte de vedere diferită legată de acest proiect. Unii de dragul ecologiei, alţii că vom pune banii la buget pentru şomaj.

Noi avem nevoie de acest aur pentru a-l duce în rezerva BNR. Incertitudinea viitorului obligă orice stat să-şi conserve. Avem 103 tone. Din exploatare ar trebui să ne ridicăm rezerva la cel puţin 200 de tone în următorii ani. Cred că exploatarea de la Roşia Montană trebuie să înceapă. În cât timp e o chestiune tehnică, cum să fie renegociat contractul, nu mă pricep. Acolo sunt circa 300 de tone de aur şi 1200 de tone de argint. Trebuie să ieşim din demagogie. Statul român are o redevenţă de 4%. 20% ni se cuvin prin prezenţa regiei Cupru Deva, iar prin renegociere am mai creşte. Creem locuri de muncă. Trebuie să le creem şi noi. România va mai deschide 2 exploatări de aur. Undeva e un zăcământ de 50 de tone de aur şi un altul de circa 54 de tone de aur.

Referitor la acuzele liderului PSD, Victor Ponta, care afirma că   Băsescu ari fi fost susținut în campania  de la prezidențiale și de către Gabriel Resources, președintele a reacționat, afirmând că:  "Omul acesta este atât de imatur că mi-e şi jenă să mai răspund. O să mai întreb cine e Ponta ăsta? E un om imatur care până să ajungă la maturitatea necesară unui lider de partid îşi va împinge partidul la 20 de ani de opoziţie. Eu vă pot garanta că nu am avut nicio finanţare de la Gabriel Resources. Dar vă pot întreba dacă el nu ştie ceva, în calitate de fost de şef de campanie, nu ştie dacă nu cumva Gabriel Resources a finanţat pe cineva. A fost şef de campanie al lui Mircea Geoană. Mă gândesc că ştie sigur că Gabriel Resources a finanţat pe cineva. Nu pe mine. Şi am fost doar doi candidaţi".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel