Băsescu, contrazis clar de CCR: CSM nu numește procurorii-șefi

băsescu dece ccr
băsescu dece ccr

Curtea Consituțională a României a decis în 2005 ca prevederile prin care președintele României numește procurorii-șefi la propunerea ministerului Justiției au un ”deplin suport constituțional”. Forul judiciar suprem îl contrazice astfel pe președintele Traian Băsescu, care susținea vineri că, potrivit Constituției, CSM propune șefului statului numirile pentru Procurorul General al României și șeful DNA și nu ministerul Justiției.

Traian Băsescu cerea CCR, vineri, organizarea unei dezbateri și transmiterea unui punct de vedere despre cum ar trebui interpretat 134 din Constituția României, deoarece, în opinia sa, CSM face propunerile pentru funcțiile de procurori șefi. În 2005, parlamentarii PSD și PRM au depus la CCR o sesizare de neconstituționalitate a Legii, privind reforma în domeniile proprietății și justiției, opoziția de la acea vreme criticând și modul de numire a procurorilor-șefi. CCR a respins însă aceste obiecţii, iar citirea deciziei CCR de la acea dată ar trebui să încheie disputele privind faptul că procedura de numire a procurorilor şefi din 2005 încoace ar fi pe lângă sau contra Constituţiei, informează realitatea.net.

"Au un deplin suport constituţional prevederile legale nou introduse care stabilesc cã numirea principalelor funcţii de conducere din Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul Naţional Anticorupţie se face de cãtre Preşedintele României, la propunerea Ministrului Justiţiei şi cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit art. 94 litera c) din Constituţie, Preşedintele are ca atribuţie numirea în funcţii publice, iar aceastã numire se face în condiţiile legii", hotărăște CCR.

Totodată, un pasaj din decizia 375 contrazice categoric afirmațiile lui Traian Băsescu de vineri, în cadrul plenului  CSM. ”Am venit pregătit să ridic problema asta, nu mi-a venit aşa în discuţii - avem un articol 134 în Constituţia României care spune aşa <> . Deci propunerea la mine conform Constituţiei trebuie să vină de la CSM”, spunea șeful statului. "Nu existã nici un text constituţional care sã reglementeze numirea în funcţiile de conducere din parchete, ceea ce înseamnã cã aceasta se face în condiţiile reglementate de lege", spunea CCR în 2005.

Traian Băsescu mai susținea că legea nu a fost supusă controlului constituționalității, lucru neadevărat. CCR arată că acest mod de numire a procurorilor-șefi este peste standardele europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel