EXCLUSIV  Băsescu, colaborator al Securității. Lovitură pentru candidatura lui Paleologu? Ce spune sociologul Alfred Bulai

Băsescu și Paleologu/ foto Agerpres
Băsescu și Paleologu/ foto Agerpres

Curtea de Apel Bucureşti a admis vineri acţiunea CNSAS şi a decis că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.

Întrebarea care se pune este dacă această decizie va avea vreun impact asupra candidaturii omului susținut de PMP la alegerile prezidențiale - Theodor Paleologu: Va pierde sau nu voturi?

Sociologul Alfred Bulai a declarat pentru DC News că decizia de astăzi a Curții de Apel București despre Traian Băsescu nu va impacta candidaturii la prezidențiale a candidatului PMP - Theodor Paleologu.

Explicația este simplă: oamenii pentru care tema Securității ar fi putut fi importantă, nu-și făceau iluzii că Traian Băsescu ar fi vreun sfânt, iar cei tineri nu sunt interesați de acest subiect netrăind în vremea comunismului.

Note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină

Potrivit CNSAS, fostul preşedinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.

Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

"Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaţie (art. 12 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice", susţinea CNSAS.

Potrivit Consiliului, urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Băsescu faţă de un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave româneşti care plecau în afara graniţelor ţării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel