Băsescu: Avem nevoie de un nou acord cu FMI pentru a ne apăra de politicieni

basescu-csat
basescu-csat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu acordat Financial Times, că România are nevoie e un nou acord, preventiv, cu FMI şi cu UE pentru a se proteja de proprii politicieni și pentru a evita populismul, care poate lua amploare în orice moment.

"Este necesar, iar acest acord preventiv cu FMI şi UE poate proteja România împotriva chiar a propriilor politicieni, împotriva populismului, care poate lua amploare în orice moment în România, în Parlament", a afirmat Băsescu, întrebat de FT dacă România are nevoie de un nou acord, chiar dacă Guvernul face progrese pentru atingerea obiectivului privind reducerea deficitului bugetar la 4,4% din Produsul Intern Brut anul viitor.

Publicaţia britanică subliniază că un nou acord de asistenţă internaţională ar putea duce la impunerea unor măsuri şi mai austere decât cele adoptate deja.

"Obiectivul nostru este, în primul rând, de a finaliza actualul acord, care va expira în aprilie. Dacă prima înţelegere a avut ca scop salvarea României de la derapaj şi începerea consolidării fiscale, următorul acord cu FMI va avea modificat centrul de gravitaţie. Vom schimba obiectivele în obiective europene. Acum avem ca obiective rularea programelor finanţate de UE şi, bineînţeles, continuarea consolidării fiscale; să rulăm programele pe care le avem cu UE; să începem implementarea Agendei 2020 a Uniunii; să îmbunătăţim credibilitatea României, să stimulăm o abordare pozitivă a investiţiilor directe străine. Acestea sunt obiectivele angajamentului preventiv cu FMI şi UE", a afirmat Băsescu, citat de Mediafax

Aceste obiective trebuie însă orientate pe procesul de integrare europeană, utilizând fonduri de la UE, crescând flexibilitatea administraţiei şi a pieţei muncii, unde România are în continuare probleme, a arătat şeful statului.

"Este ceea ce trebuie să corectăm anul viitor...Am stabilit că prioritatea noastră este consolidarea fiscală, iar următorul pas va fi procesul de recuperare", a spus Băsescu.

Întrebat dacă este încrezător că România poate menţine stabilitatea politică îndeajuns de mult pentru aplicarea măsurilor necesare în vederea conslidării bugetului, preşedintele a afirmat că nu sunt motive pentru ca în 2011 să nu fie păstrată majoritatea în Parlament, în condiţiile în care cele mai severe măsuri au fost deja luate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel