Băsescu atacă din nou relația România - China

basescu ucraina
basescu ucraina

Președintele Traian Băsescu a subliniat, marți, la summit-ul privind Securitatea Nucleară de la Haga, că parteneriatul României cu SUA este "de neînlocuit" și s-a folosit de prilej pentru a-l înțepa pe prim-ministrul Ponta, care promovează o colaborare mai strânsă cu China, a doua putere economică a lumii. 

"Acum ajungem să ne încurcăm, vrem cu China, vrem cu Statele Unite și creăm confuzie prin atitudine", a declarat șeful statului.

Întrebat cum comentează ieșirea președintelui, premierul Ponta a declarat că șeful statului este depășit, precizând că SUA au un parteneriat strategic cu China.

Băsescu a spus că actualul context regional confirmă faptul că Parteneriatul strategic cu SUA este de neînlocuit pentru securitatea naţională a României.

"Oricine încearcă să se împrăştie în diverse direcţii, zâmbind politic şi spre est şi în Asia ... Sigur, putem face afaceri cu toată lumea, dar securitatea noastră ţine de Parteneriatul strategic cu Statele Unite şi de apartenenţa la NATO sau, dacă vreţi, de apartenenţa la NATO şi, în interiorul NATO, de Parteneriatul strategic pentru secolul 21, cu Statele Unite, care nu îmbracă doar securitatea militară, ci şi aspectele dezvoltării economiei româneşti", a spus Băsescu, citat de Mediafax.

Traian Băsescu a continuat, precizând că "acum ajungem să ne încurcăm". "Vrem cu China, vrem cu Statele Unite, creăm confuzie prin atitudine, că mă îndoiesc că Statele Unite nu pot dezvolta programe IT sau de telefonie în România. De ce trebuie să ne vulnerabilizăm, mi-e greu să înţeleg, dar nu aici este locul unde aş vrea să discut", a mai afirmat Traian Băsescu.

Băsescu şi-a exprimat "nedumeririle" şi a adăugat că speră că vocea şi consecvenţa sa vor domina aprecierile cu privire la România, chiar dacă au apărut şi alte opţiuni.

"Sper ca consecvenţa în acţiune a României să ne lase pe această axă fixată de mulţi ani", a mai spus Traian Băsescu.

Vicepremierul Liviu Dragnea se află zilele acestea la Beijing, urmând ca prim-ministrul Ponta să efectueze o vizită oficială în China la sfârșitul acestui an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel