Băsescu, atac la Ponta după propunerea dreptului de veto din CE

traian
traian

 Traian Băsescu l-a  atacat din nou pe Victor Ponta, vineri seara, în cadrul celei de-a treia ieșiri publice din această săptămână, referindu-se la tema dreptului de veto din Consiliul Europei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, ironic, că, de la anunţul privind posibilitatea utilizării dreptului de veto de către România la Consiliul European,  "toate statele contributoare s-au băgat deja sub birouri. Sunt în alertă că România pune veto. Nu poţi să mergi în halul ăsta la Bruxelles. Poţi să pui veto când se încalcă Tratatul. Nu poţi să spui "Doamna Merkel, dacă nu-mi dai bani, eu îţi trântesc un veto de nu mai pleci de la Berlin".

Băsescu a anunțat că şi el este pregătit să folosească dreptul de veto, dacă se încalcă Tratatul. Dar  "de 8 ani n-am văzut niciun stat făcând veto în CE atunci când nu s-a încălcat Tratatul", a precizat Băsescu.

Afirmația președintelui Băsescu vine în urma unei declarații a premierului Victor Ponta care a declarat că  propunerea preşedintelui Consiliului Uniunii Europene, Herman van Rompuy, privind bugetul european pentru perioada 2014-2020 este "extrem de nefavorabilă şi inacceptabilă" pentru România, iar Guvernul îl sprijină pe preşedintele Băsescu "să nu cedeze", aluzie la un eventual veto din partea ţării noastre la Consiliul European de săptămâna viitoare.

Vineri, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban   a declarat că eşecul concilierii între PE şi CE privind rectificarea bugetului UE pe 2012 afectează "foarte serios" şi bugetul României, Bruxelles-ul nemaiavând bani în acest an pentru rambursări în cazul deblocării plăţilor pe POSDRU.

 "Miercuri, PE şi-a suspendat participarea la procesul de conciliere pe două obiective: rectificarea bugetului UE în 2012 şi bugetul UE pentru 2013. Eşecul acestui proces de conciliere are efecte foarte serioase inclusiv şi asupra României. Pe de o parte, prin faptul că nu s-au aprobat rectificările pentru bugetul 2012, în momentul de faţă, chiar dacă se vor relua plăţile, pentru anumite programe operaţionale, în special pentru POSDRU, nu vor fi bani la bugetul UE să intre la bugetul României. În momentul de faţă, nu prea mai sunt bani la bugetul UE pe Fondul Social European", a explicat Orban.

 "Asta înseamnă că noi, chiar dacă vom transmite cereri de rambursare către bugetul UE, anul ăsta banii nu vor mai intra în ţară, la bugetul naţional şi asta deja se adaugă dificultăţilor majore pe care le avem în efectuarea de plăţi către beneficiarii interni, în condiţiile în care noi avem clar nişte obiective legate de încadrarea în deficitul bugetar de 3% în acordul cu FMI", a arătat Leonard Orban.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel