Băsescu, atac fără precedent la Putin: Un bolnav care vrea refacerea URSS

Președintele Traian Băsescu a insistat că NATO trebuie să-și consolideze prezența la Marea Neagră pentru a descuraja un "bolnav care crede că poate reface zonele de influență ale fostului URSS".

"Tratatul de la Montreux limitează în timp prezența navelor militare ale altor state în Marea Neagră. O navă a unui stat ne-riveran poate rămâne 21 de zile în Marea Neagra, dar această rotație a unor nave cu capabilități majore ce pot descuraja idei ale unui bolnav care crede că poate reface zonele de influență ale fostului URSS", a declarat Băsescu, la o întâlnire cu ambasadorii români.

Președintele a subliniat că România va pleda la summit-ul NATO din Țara Galilor pentru consolidarea flancului estic al Alianței, obiectivul major fiind întătirea prezenței navale a organizației nord-atlantice în Marea Neagră.

"În momentul de față România e țara care are cel mai mare număr de trupe SUA din toate țările estice, și interesul nostru major este o prezență a forțelor navale NATO în Marea Neagră (...) În același timp e clar că în Marea Neagra elemente majore de riscuri de securitate vor veni din zona diferenței mari de capacități navale dintre Rusia și țări ca România sau Bulgaria", a spus președintele.

"Opțiunea noastră nu este pentru mari baze militare - avem baze militare - dar o prezență navală e foarte importantă. Sigur, nu suntem împotriva unui comandament NATO pe teritoriul României", a precizat Traian Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel