Băsescu apare pe distrugătorul american, Ponta zboară la manșa unui avion F-16 și Udrea sare cu parașuta. Ce urmăresc politicienii prin astfel de gesturi

Foto: cotidianul.ro
Foto: cotidianul.ro

În ultimele zile i-am văzut pe Traian Băsescu pe distrugătorul american "USS Donald Cook", pe Victor Ponta zburând la manșa unui avion F-16 și pe Elena Udrea cum a sărit cu parașuta. Politologul Andrei Țăranu, profesor la SNSPA, a explicat pentru DC News cum pot fi interpretate gesturile celor trei politicieni români.

"Dacă vă aduceți aminte, la sfârșitul războiului din Irak, George W. Bush a coborât cu avionul militar pe portavion, pentru a anunța sfârșitul ostilităților în Irak. Acesta este un obicei al oamenilor politici, care încearcă să își demonstreze puterea. Or, întotdeauna puterea înseamnă, implicit, și forță. Iar atunci când nu ai foarte multă putere provenită din legitimitate, forța reprezintă o altă modalitate de a te legitima, prin a arăta că ești o persoană care ai suficient de multă încredere în tine, ai suficient de multă voință și, implicit, ai în spate o virulență simbolică, astfel încât să capeți acest tip de legitimitate și să crezi că ceilalți se încred în tine tocmai pentru că ai curaj, ai forță, ai determinare. 

Vezi și: Victor Ponta, la manșa unui F16 la Câmpia Turzii. Ce spune Radu Tudor

Au fost diverse modalități de a-și construi imaginea - o imagine de apărător ar patriei, cum a fost dl Băsescu pe vasul american, ori - de copilot interesat de tehnică, mecanică, așa cum a părut dl Ponta în F-16", ne-a declarat Andrei Țăranu.

Saltul Elenei Udrea, calculat în timpul apariției televizate a lui Traian Băsescu

Politologul a opinat că saltul cu parașuta executat de Elena Udrea a fost intenționat programat în timpul interviului televizat de joi al lui Traian Băsescu, pentru ca românii să asocieze Mișcarea Populară cu șeful statului.

"Doamna Udrea, deși este femeie și încearcă să își păstreze și feminitatea, are multe accente masculine, în multe dintre activitățile pe care le face. Sigur, nu toate îi reușesc. Asta cu parașuta, probabil că a fost gândită știind că dl președinte este la 'Evenimentul zilei', pentru că aproape zece minute, în interiorul interviului, a apărut și ea, pentru a fi și ea lăudată, că are mai mult curaj decât ar avea dl Ponta, care nu sare cu parașuta. Probabil că a fost undeva o formulă, pentru a se apropia cele două personaje, pentru că dna Udrea are nevoie disperată să lipească Mișcarea Populară în conștiința publică de Traian Băsescu și de a face uitată povestea cu dl Popescu de la Dâmbovița", a continuat profesorul de la SNSPA.

La ce ne mai putem aștepta pe viitor?

"Dacă vă uitați în arhive, o să o vedeți pe dna Merkel la butoanele unui tanc 'Crusader' imediat după războiul din Malvine, din insulele Falkland. O să o vedeți și pe dna Merkel înainte de campanie într-un blindat german. Există această tendință, de a asocia puterea armată cu conducerea politică, mai ales în situații de criză militară, cum este cea din Ucraina, și când tensiunea de o parte și de alta a Nistrului crește. Motiv pentru care vor mai exista imagini din acestea, dar probabil mai aproape de campania pentru prezidențiale decât în cea pentru europarlamentare", a încheiat Andrei Țăranu.

Citește și: Video senzațional cu Udrea în timpul saltului cu parașuta

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel