Băsescu anunță rocadă în USL: Ponta la prezidențiale, Antonescu premier

basescu draga stolo
basescu draga stolo

Președintele Traian Băsescu spune că PNL va face rocadă cu PSD la alegerile prezidențiale, dacă, la referendumul din mai, noua Constituție nu va strânge voturile necesare. Scenariul descris de șeful statului este similar celui din 2004, atunci când Theodor Stolojan s-a retras din cursa prezidențială în apropierea scrutinului, pentru a-i face loc copreședintelui alianței D.A., Traian Băsescu, să lupte cu candidatul PSD, Adrian Năstase. Stolojan i-a cedat locul lui Băsescu din pretinse motive medicale, anunțul fiind făcut în celebra conferință de presă în care președintele PD a plâns. Atunci a avut loc scena denumită de presă "dragă Stolo", după formularea cu care Băsescu i s-a adresat lui Stolojan.

Traian Băsescu sugerează că rocada Antonescu - Ponta nu va avea loc  dacă Legea Fundamentală trece de referendum, pentru că noul președinte, posibil Crin Antonescu, va avea atribuții defrișate, ceea ce convine PSD-ului.

"Eu vă spun ce anticipez: dacă nu trece Constituția, și e foarte puțin probabil să treacă, vor negocia un schimb de funcții: să dea guvernul PNL-ului și să candideze PSD-ul la Președinție. Este o părere", a declarat Băsescu, marți seara, la B1 Tv.

Șeful statului crede că USL nu se va rupe pentru că alianța este clădită pe minciunile celor două partide, PNL și PSD, care nu mai pot activa separat din acest motiv.

"Și acum spun același lucru, nu se va rupe USL până la prezidențiale. Este o criză, dar nu se va rupe USL, pentru că oricât ar vrea PSD, dacă el inițiază ruperea, pierde. Gândiți-vă că și-au educat împreună cu PNL electoratul atâția ani anti-Băsescu, anti-instituții ale statului, anti-Justiție, anti-orice e progres. Și, dacă se rup, cu ce rămân, ce fac, electoratul lor ar fi dezorientat. Deci ei nu mai pot trăi din cauza minciunilor pe care le-au spus, decât împreuna. Chiar și când nu se mai iubesc", a spus șeful statului.

Rocada din 2004. Băsescu, emoționat până la lacrimi

Theodor Stolojan s-a retras intempestiv în 2004 din cursa prezidențială și i-a predat ștafeta copreședintelui Alianței D.A, Traian Băsescu. Stolojan a anunțat într-o conferință de presă organizată în weekend că suferă de o boală care nu-i mai permite să se angajeze în bătălia electorală. La conferință a fost prezentă și soția economistului, Elena, dar nici unul, nici celălalt, nu au dat detalii referitoare la starea de sănătate a pdistului sau boala de care este suferind Stolojan. De altfel, pentru a evita explicațiile, familia Stolojan a părăsit țara la scurt timp după anunțul privind cariera politică a fostului premier, susținând că acesta are nevoie urgentă să se trateze în străinătate.

În conferința de presă deja celebră, Traian Băsescu a părut copleșit de emoții, spunându-i, cu vocea înecată în lacrimi, colegului de alianță: "Dragă Stolo!". Rocada s-a dovedit una fericită pentru alianța D.A, care a crescut în sondaje cu aproximativ 6% după acest episod, dar și pentru ascensiunea politică a lui Traian Băsescu, care avea să devină președintele României pentru următorii aproape zece ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel