Băsescu, amendat pentru că a jignit țiganii. "Trăiesc din ce fură"

Revista_presei_Basescu_Nu_romi_c.355575
Revista_presei_Basescu_Nu_romi_c.355575

Traian Băsescu a fost amendat, luni, de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Reacția vine după ce președintele a făcut în noiembrie 2010, la Ljubljana, declarații ce au încălcat dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă.

În 3 noiembrie 2010, Traian Băsescu a declarat despre romii nomazi că "foarte puţini vor să muncească" şi "mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură".

CNCD a decis, luni, că declarațiile au încălcat dreptul la demnitate al romilor. Ei au decis că "reclamatul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 600 lei. Colegiul director a aplicat aceasta amendă, ţinând cont de faptul că preşedintele Traian Băsescu nu se află la prima faptă de discriminare", scrie Mediafax.

Preşedintele a fost reclamat la CNCD de asociaţia Romani Criss.

Petiţia a fost iniţial soluţionată prin hotărârea Colegiului director nr.176/04.05.2011 prin admiterea excepţiei de necompetenţă teritorială a CNCD, având în vedere faptul că afirmaţiile au fost făcute în Slovenia, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat această hotărâre, în 21 ianuarie 2014, obligând CNCD să se pronunţe pe fond.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel