Băsescu: Am mai mult potențial decât Ponta

Victor Ponta - Traian Basescu
Victor Ponta - Traian Basescu

Președintele Traian Băsescu a catalogat marți propunerea președintelui CE, Herman van Rompuy, pentru bugetul UE pe 2014-2020 drept ”inacceptabilă.” Chiar și în context, șeful statului spune că încearcă să prevină folosirea dreptului de veto și că nu-și va pasa atribuțiile, pentru că are mai mult potențial decât premierul Victor Ponta.

”Vă confirm, propunerea lui van Rompuy este inacceptabilă, inadmisibilă. De aceea am început negocierile cu van Rompuy,” a declarat șeful statului. Dat fiind subiectul delicat al bugetului european, Traian Băsescu a apreciat că va încerca să ajungă la un compromis și nu va pasa nimănui atribuțiile sale. El a precizat că poate servi interesele României mult mai bine decât șeful Executivului. ”Este un moment dificil din punctul nostru de vedere şi al celorlalte state. Nimeni nu e mulţumit de propunerea de buget lansată de van Rompuy. Dacă într-un moment dificil aş fi pasat responsabilitatea către primul ministru, nu mi-aş fi îndeplinit atribuţiile. Am potenţial mult mai mare decât Victor Ponta. Niciodată nu am să fug de exercitarea atribuţiilor pentru a-mi proteja pielea. Ştiu responsabilitatea uriaşă pe care o am şi mi-o asum. Am răspunderea constituţională să găsesc soluţii negociate, să găsesc un compromis, să previn situaţia de veto. Nu se poate merge pe această idee dacă eşti responsabil,” a declarat Traian Băsescu.

Șeful statului a insistat că folosirea veto-ului ar trebui evitată. El a subliniat că o asemenea idee ar arunca România în afara negocierilor. ”Lucrăm la această creare de alianţe, de găsire de soluţii la nivelul UE. Interesul României este să negocieze bugetul 2014-2020. Dacă plecăm cu ideea de veto şi îl şi anunţăm suntem în afara negocierilor. Nu ne mai caută nimeni,” spune președintele României.

”Ar fi state bucuroase să vadă un veto. Cei care spun că este bine să punem un veto îi rog să-şi aducă aminte de aritmetica din clasele unu-patru şi să facă socotelile. O singură dată am dat mandat să se utilizeze un veto, dar nu l-am dus până în Consiliu,” a adăugat Traian Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel