Băsescu, alegeri primari: "Este o eroare politică!"

Traian Băsescu
Traian Băsescu

Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, consideră că alegerea primarilor dintr-un singur tur este o eroare politică.

Alegerea primarilor dintr-un singur tur este o eroare legislativă şi politică. Aceasta este opinia fostului preşedinte Traian Băsescu. Acesta a declarat că PMP va strânge un milion de semnături pentru modificarea legislaţiei electorale şi revenirea la alegerea primarilor din două tururi. 

"Vrem să dăm un semnal legat de nevoia de a repara erori legislative care au făcut ca democraţia în România să fie afectată negativ. Unul din aceste elemente este legat de alegerea primarilor. La fel cum a fost o mare eroare introducerea votului uninominal, pe care l-am susţinut de bună credinţă, constatăm că şi alegerea primarilor într-un singur tur este o eroare politică. (...) Privind la evoluţiile politice ce au rezultat în urma aplicării legii cu alegerea primarilor dintr-un singur tur, constatăm că, practic, democraţia suferă consistent. În primul rând, un partid mare cum este PSD îşi garantează aproape, prin această lege a alegerii primarilor dintr-un singur tur, consolidarea, îşi garantează postamentul pe care pe urmă obţine rezultate foarte mari în alegerile legislative. (...) Considerăm că în momentul de faţă, urmare a acestui mod de a alege primarii, primarii au devenit nereprezentativi din punct de vedere electoral", a declarat Traian Băsescu. 

[citeste si]

Singura şansă de a schimba hegemonia PSD

"Singura şansă de a schimba hegemonia PSD în competiţia politică locală şi naţională în România este revenirea la alegerile în două tururi pentru funcţia de primar. Slaba prezenţă face ca şi consiliile să fie absolut nereprezentative. (...) Un alt mare dezavantaj pe care îl simt pe pielea PMP, alegerile într-un singur tur nu dau aproape nicio şansă partidelor mici sau partidelor noi, pentru că şansele sunt ale marilor partide, ale partidelor vechi, partidele care pot mobiliza oameni cunoscuţi pe listele lor, spre deosebire de partidele noi, ceea ce reprezintă iarăşi un deficit de democraţie. În acest sens noi am făcut două acţiuni. Una este legată de iniţiativa legislativă a lui Eugen Tomac, depusă la Parlament, pentru revenirea la alegerile în două tururi. Iniţiativa a trecut prin Senat tacit şi acum se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, are aviz pozitiv de la Comisia pentru drepturile omului şi raport negativ de la Comisia de administraţie. Paradoxal este că în Comisia de administraţie avizul negativ s-a dat cu votul PSD şi PNL. Frăţia asta de pe vremea USL nu dispare. Sperăm ca PNL, condus de domnul Orban, să servească democraţia şi când se va ajunge la vot să voteze în favoarea revenirii la alegeri în două tururi", a mai afirmat Traian Băsescu. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy