Băsescu: Alea au fost minciuni spuse de Kovesi

Traian Băsescu a declarat, miercuri, pentru Agerpres, că decizia CCR privind abuzul în serviciu este una corectă și că procurorii vor trebui să dea dovadă de rigoare atunci când acuză un funcţionar public de săvârşirea acestei infracţiuni.

"Este o decizie corectă a Curţii Constituţionale care s-a pronunţat strict pe tema pe care a fost sesizată. Adică a fost atacată formularea din articolul 297 (din Codul penal - n.r.) care spunea îndeplinire 'defectuoasă', ceea ce era incorect şi neconstituţional, iar eu am susţinut tot timpul acest lucru. Curtea Constituţională a cerut înlocuirea sintagmei 'îndeplinire defectuoasă' cu sintagma 'îndeplineşte prin încălcarea legii'. Ceea ce este corect şi corespunde şi descrierii abuzului în serviciu din Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei ratificată de România prin Legea 365 din 2004. Mai mult, Curtea s-a pronunţat limitat pentru că ea nu poate să se pronunţe decât strict pe ceea ce a fost sesizată, dar a preluat integral formularea din Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei", a precizat Traian Băsescu.

Întrebat dacă decizia Curţii elimină şi temerile exprimate de procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, privitoare la o eventuală dezincriminare de către CCR a abuzului în serviciu, Traian Băsescu a afirmat: "De bună seamă nu sunt temeri, alea au fost minciuni spuse de doamna Kovesi, nu temeri. (...) A fost o presiune inadmisibilă pe Curte, încercând să stârnească presiunea presei şi a populaţiei împotriva Curţii Constituţionale. În realitate, procurorii trebuie să treacă la rigoare. Şi rigoare înseamnă atunci când acuzi pe cineva de abuz în serviciu să-i spui precis articolul din lege pe care l-a încălcat, articolul şi paragraful. Până acum mergea: a îndeplinit 'defectuos'. De astăzi nu mai merge, procurorii trebuie să precizeze ce articol a încălcat respectivul funcţionar".

CCR a decis că sintagma "în mod defectuos" cuprinsă în cadrul reglementării infracţiunii de abuz în serviciu se traduce "prin încălcarea legii". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel