Băsescu a sesizat CC privind reprezentarea la CE

zegrean-si-basescu
zegrean-si-basescu

Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională cu privire la reprezentarea României la Consiliul European,  sesizarea urmând să fie discutată miercuri.

La declanșarea scandalului pe tema reprezentivității la Consiliul European din 28 iunie, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, s-a autosesizat şi a sărit în apărea preşedintelui Traian Băsescu în disputa cu Victor Ponta. Zegrean susţinea că preşedintele este cel care trebuie să reprezinte România la Bruxellles, chiar dacă Curtea Constituţională nu a primit nicio solicitare pentru a se pronunţa în acest caz.

În acest caz nu este greu de anticipat care va fi decizia Curții în conflictul dintre cele două Palate, privind componența delegației României de la Consiliul European.

 Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, miercuri, o scrisoare în care îi atrage atenţia că participarea la Consiliul European fără mandat din partea şefului statului echivalează juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui.

 "Vă atrag atenţia asupra faptului că absenţa unei aprobări exprese din partea preşedintelui României cu privire la mandatul participării la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborată cu lipsa delegării exprese a prim-ministrului în calitate de reprezentant al statului român va echivala din punct de vedere juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui României de către prim-ministru", se arată în scrisoarea trimisă de preşedinte, potrivit Antena 3.

 Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, sâmbătă seară, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus că dacă preşedintele va da naştere unui moment penibil la Bruxelles, aceasta "ar însemna o tranşare a acestui scandal în România, fapt ce s-ar reduce printr-o discuţie despre suspendare".

 Preşedintele Băsescu şi premierul Ponta au discutat, săptămâna trecută, despre persoana care va reprezenta România la Consiliul European, fără a ajunge la o concluzie. Discuţiile dintre cei doi ar putea continua luni, zi în care sunt programate o şedinţă a CSAT şi depunerea jurământului de învestitură în funcţia de ministru al Culturii de către senatorul PNL Puiu Haşotti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel