Băsescu a respins o lege privind formarea profesională a adulţilor

băsescu traian dc
băsescu traian dc

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, marţi, pentru reexaminare la Senat o lege privind formarea profesională a adulţilor, arătând că aceasta intră în contradicţie cu Legea educaţiei naţionale şi introduce un regim mult mai blând de sancţionare a nerespectării standardelor de calitate în domeniu.

Textul legislativ respectiv este Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, evidenţiază un comunicat de presă transmis de Preşedinţie, citat de Mediafax.

Potrivit scrisorii de reexaminare transmisă de şeful statului preşedintelui Senatului, prevederile Articolului I punctul 8, precum şi cele ale Articolului 1 punctul 24 ale legii transmise la promulgare sunt în contradicţie cu dispoziţiile articolului 340 din Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011.

Preşedintele Băsescu semnalează şi că atribuţiile şi rolul Autorităţii Naţionale pentru Calificări trebuie întărite prin lege, însă legea transmisă spre promulgare nu numai că nu întăreşte rolul şi atribuţiile Autorităţii Naţionale pentru Calificări, dar prin conţinutul său anumite atribuţii ale acestei Autorităţi sunt eliminate şi instrumentele sale de coordonare a activităţii de autorizare sunt suprimate.

Totodată, potrivit cererii de reexaminare, "în mod contradictoriu cu interesul general al activităţii de formare profesională, prezenta lege introduce un regim sancţionator pentru nerespectarea standardelor de calitate mult mai blând decât forma anterioară a actului normativ".

Şeful statului remarcă şi faptul că legea nu respectă decizia Curţii Constituţionale referitoare la faptul că textele legislative trebuie să fie formulate "clar, fluent si inteligibil, fără dificultăţi sintactice şi pasaje obscure sau echivoce, iar forma şi estetica exprimării nu trebuie să prejudicieze stilul juridic, precizia şi claritatea dispoziţiilor".

"Or, legea transmisă spre promulgare este formulată, în ansamblul său, într-un mod ambiguu, neclar şi vag, conţinând contradicţii, omisiuni şi texte de natură a da naştere la interpretări şi abuzuri", mai menţionează preşedintele Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel