Băsescu a evitat să folosească cinci cuvinte cheie în "intervenţia cu românii"

basescu discurs
basescu discurs

Discursul preşedintelui Traian Băsescu de la Cotroceni era aşteptat de întreaga suflare a protestatarilor. Mulţi se aşteptau ca preşedintele să se refere în mod concret la ceea ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni în piaţa Universităţii, dar şi despre cerinţa cea maii arzătoare a oamenilor şi anume demisia preşeditelui. Stategia aleasă de comunicatorii de la Cotroceni a fost aceea de a vorbi deschis cu poporul, dar de fapt să ignore ceea ce protestatarii au scandat şi au cerut în ultimele zile.

Un prim cuvânt cheie pe care Băsescu a evitat să îl folosească a fost piaţa Universităţii. Când a făcut o referire pasageră la protestatari i-a numit "românii care au protestat în pieţele din ţară". Este adevărat că protestele au avut loc în multe oraşe ale ţării, dar simbolul revoltei populare este piaţa Universităţii.

Băsescu a evitat să folosească şi cuvântul protestatari. Acesta a fost cuvântul utilizat de toată lumea când se referea la cei care scandează pentru demisia preşedintelui Traian Băsescu. Când a făcut referire la cei din piaţă, Băsescu i-a numit fie "oamenii", fie "românii". Aceste interpelări nu sunt greşite, însă impactul nu este acelaşi, iar preşedintele tocmai de acest lucru s-a ferit. A dorit să generalizeze, tocmai pentru ca oamenii să nu se identifice automat cu cei care scandau în piaţă.

Strategia de comunicare a inclus chiar şi evitarea cuvântului "protest". Băsesecu a utilizat "manifestaţii". Dacă folosea cuvântul protest probabil că toţi oamenii s-a fi gândit automat la ceea ce s-a întâmplat la Universitate, la scandări, la violenţele jandarmilor sau la solidaritatea născută între români împotriva lui Traian Băsescu.

Cel mai mult Băsescu s-a ferit de cuvântul "demisie". Cuvântul cheie al ultimelor două săptămâni, cel mai scandat cuvânt în toată ţara. Preşedintele nu a făcut nicio referire în discursul său la posibila demisie, până nu a fost nevoit să răspundă unei întrebări concrete a unui jurnalist. Este lesne de înţeles că preşedintele nu a dorit să ofere personalitate şi simbolism cuvântului "demisie".

Preşedintele a evitat să vorbească şi despre violenţele jandarmilor, care au şocat o ţară întreagă. În contextul strategiei de comunicare aleasă, era firesc să nu vorbească, dar oamenii se aşteptau. Protestatarii din piaţa Universităţii aşteptau un răspuns să ştie dacă au fost bătuţi şi amendaţi pentru că au strigat contra lui Băsescu.

Citeşte şi:

Discursul lui Băsescu: Bla, bla, bla!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel