Barna (USR) vorbește despre mesajele transmise de Timmermans în România

Mesajele transmise de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, sunt că nu există o perspectivă imediată de ridicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare, iar percepţia dinspre Europa este că în România e o presiune asupra justiţiei prin iniţiativele Parlamentului şi prin mass-media, a declarat joi preşedintele USR, Dan Barna.

'Mesajele sunt foarte clare şi în linie cu ceea ce USR spune de câteva săptămâni. MCV nu are un deadline şi acesta este un lucru important. Dl Timmermans a exprimat foarte plastic ideea că e un deziderat, un lucru pe care ne-am propus să îl încercăm, acela de a ridica MCV la sfârşitul lui 2019, dar nu este un deadline pentru nimeni. El a transmis un mesaj foarte politic şi politicos, încercând să spună că e nevoie de mai multă cooperare, de mai mult dialog între Guvernul României şi instituţiile europene, spunând foarte plastic că, respectiv, Comisia de la Veneţia, GRECO sau Comisia Europeană nu trebuie privite ca inchiziţie, cum încearcă dl Iordache şi PSD să transmită mesajul, ci sunt de fapt instituţii cu specialişti care chiar îşi doresc să ajute statele. Din această perspectivă, recomandarea era evident una transparentă, de a consulta aceste instituţii', a afirmat Dan Barna, după întâlnirea membrilor Comisiei speciale pe legile justiţiei cu Frans Timmermans.

Presiunea asupra justiţiei

Barna a menţionat că prim-vicepreşedintele CE a spus că este preocupat de presiunea asupra justiţiei. 'A mai spus ceva foarte important dl Timmermans legat de faptul că presiunea asupra justiţiei nu se face doar prin modificarea legislativă, care este o problemă de care este foarte preocupat, ci prin presiunea constantă a mass-media pe justiţie. Dl Timmermans consideră acesta un mijloc de intimidare şi poate ar trebui să ne gândim la ceea ce se întâmplă de două - trei săptămâni în ceea ce priveşte DNA', a adăugat liderul USR.

Conflict între Parlament şi sistemul judiciar

Potrivit lui Barna, oficialul european a arătat că dinspre Europa se vede în România un conflict între Parlament şi sistemul judiciar. 'Percepţia de care vorbea dl Timmermans că în România este un conflict... sau dinspre Europa se vede în România un conflict între Parlament şi sistemul judiciar, între cetăţenii care sunt în stradă şi Guvern. Nu este doar o percepţie, este pură realitate şi tot ceea ce s-a întâmplat în aceste luni de zile, de la finalul anului trecut şi începutul acestui an, confirmă acest lucru', a adăugat Dan Barna. Preşedintele Uniunii Salvaţi România a susţinut că Frans Timmermans a subliniat că atât el, personal, cât şi Comisia Europeană sunt bine informaţi despre situaţia din România.

[citeste si]

'Dl Timmermans a mai punctat un lucru important referitor la retorica acestor zile - că el, personal, şi Comisia Europeană sunt foarte bine informaţi. Chiar a precizat că, în general, sunt foarte bine informaţi despre situaţia din România', a afirmat liderul USR. 'Dl Timmermans a spus că, în general, este foarte bine informat şi a spus foarte plastic că percepţia este că 'sunteţi într-o cursă de maraton, sunteţi pe ultima turnantă şi v-aţi oprit şi cumva o luaţi la fugă înapoi'. Din această perspectivă, este foarte clar că MCV rămâne, nu avem o perspectivă imediată de ridicare din niciun punct de vedere', a punctat Barna. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel