Barilul de petrol Brent, la cel mai scăzut preț din 2004

Cotația petrolului Brent a coborât, miercuri, sub pragul de 35 de dolari per baril, pentru prima dată după luna iulie 2004. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care tensiunile dintre Arabia Saudită și Iran reduc șansele ca principalii producători de petrol din cadrul OPEC să coopereze pentru a reduce producția pe o piață în care oferta este supra-aprovizionată, informează AFP.

În jurul orei 10.30 GMT, la bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, barilul de țiței Brent cu livrare în luna februarie se tranzacționa pentru 34,83 de dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani și jumătate.

'Dolarul american puternic și îngrijorările referitoare la cererea și oferta abundentă pun presiuni pe prețul petrolului', au explicat analiștii de la Commerzbank. Potrivit acestora, majoritatea actorilor de pe piață consideră că tensiunile dintre Arabia Saudită și Iran sunt negative pentru prețul petrolului pentru că reduc șansele ca Organizația Statelor Exportatoare de Petrol să ajungă la un acord care să permită o acțiune concertată destinată reducerii supraofertei de petrol.

[citeste si]

Prețul barilului de petrol, care a scăzut cu peste 30% numai în anul 2015, a înregistrat un declin accelerat în luna decembrie după ce la ultima reuniune, OPEC, organizație responsabilă pentru o treime din petrolul mondial, a decis să mențină actualul nivel de producție în pofida prețurilor scăzute. Producția de petrol a statelor membre OPEC se situează undeva în jurul valorii de 32 de milioane de barili pe zi.

Arabia Saudită este cel mai mare producător mondial de petrol și cel mai influent membru al OPEC. La rândul său, Iranul este al doilea mare producător din cadrul OPEC iar autoritățile de la Teheran vor să majoreze producția de petrol odată cu ridicarea sancțiunilor internaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel