Opt jurisdicţii, SCOASE de pe lista neagră a paradisurilor fiscale

Ema Apostu / 23 ian 2018 / 12:49 Salveaza PDF Comentarii
Paradis fiscal
Descriere foto: Paradis fiscal

Miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene au confirmat marţi scoaterea a opt jurisdicţii de pe lista neagră a paradisurilor fiscale, la o lună după stabilirea ţărilor care nu cooperează în probleme legate de fiscalitate, transmit Yonhap, DPA şi Reuters. 

Barbados, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Grenada, Macao, Mongolia, Panama şi Tunisia sunt juridicţiile care au fost scoase de pe listă, în urma angajamentelor luate la cel mai înalt nivel pentru a remedia temerile UE, se arată în comunicatul forului comunitar. 

Propunerea privind scoaterea celor opt jurisdicţii de pe lista neagră a paradisurilor fiscale a fost făcută de aşa numitul Grup responsabil cu codul de conduită, care cuprinde experţi din cele 28 de ţări membre ale UE. Cele opt jurisdicţii vor fi mutate pe lista gri, care cuprinde statele care s-au angajat să-şi schimbe reglementările privind transparenţa şi cooperarea în domeniul fiscal. În prezent, sunt 47 de jurisdicţii pe lista gri.

Lista cuprindea 17 jurisdicţii din afara UE

În 5 decembrie, miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene adoptaseră lista neagră a paradisurilor fiscale, care cuprindea 17 jurisdicţii din afara UE (Samoa Americană, Bahrain, Barbados, Grenada, Guam, Coreea de Sud, Macao, Insulele Marshall, Mongolia, Namibia, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad şi Tobago, Tunisia şi Emiratele Arabe Unite) care nu cooperează în probleme legate de fiscalitate.  

Ţările de pe lista neagră pot pierde accesul la fondurile europene.

Listele erau aşteptate cu nerăbdare după recentele scandaluri care au scos la iveală numeroase sisteme de evaziune fiscală, de la 'LuxLeaks' la finele lui 2014, 'Panama Papers' în luna aprilie 2016 şi 'Paradise Papers' în luna noiembrie 2017. 

În cazul statelor care au decis să respecte solicitările UE, ţările dezvoltate au la dispoziţie perioada de până la finele lui 2018 pentru a adopta reformele cerute, iar ţările în curs de dezvoltare pot face acelaşi lucru până la finele lui 2019.

Paradisurile fiscale din Caraibe

În ceea ce priveşte eventualele paradisuri fiscale din Caraibe, devastate de uraganele din luna septembrie, ele vor beneficia de un răgaz suplimentar, până în primăvara lui 2018, pentru a furniza informaţii. 

În acest moment, fiecare ţară membră UE are propria sa listă a jurisdicţiilor pe care le consideră mai puţin cooperante în materie de fiscalitate. Criteriile pentru definirea unui paradis fiscal variază foarte mult în rândul statelor membre UE. O eventuală listă neagră a UE ar avea o greutate mai mare, iar jurisdicţiile incluse pe această listă ar pute fi supuse unor sancţiuni dacă nu cooperează. 

[citeste si]Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25