Banii chiar dau dureri de cap. Stresul financiar cauzează migrene

Steluța Indrei / 04 iul 2018 / 10:08 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Cercetătorii confirmă faptul că există o legătură între apariția migrenelor și stresul financiar, mai ales în cazul persoanelor cu o anumită predispoziție genetică. Gena CLOCK a fost identificată ca fiind responsabilă de influențarea producerii migrenelor, mai ales când persoana suferă dificultăți financiare.

În cadrul European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) din Paris a fost prezentat un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Budapesta și Manchester. 

Aproximativ 2.300 de participanți, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, au completat chestionare ID-Migraine Questionnaire pentru a descoperi frecvența migrenelor și chestionare care urmăreau identificarea statutului financiar. Pentru obținerea materialului genetic, participanților le-au fost recoltate probe ADN din cavitatea bucală.

Gena CLOCK, responsabilă de migrene

Cercetătorii au urmărit posibile variații în configurația genei CLOCK – genă responsabilă de temperatura corpului, nivelul de cortizon, ritmul circadian – și felul în care acestea influențează apariția migrenelor. La început nu au descoperit nicio legătură relevantă între cele două elemente, însă în momentul în care s-a adăugat factorul de stres (îndeosebi stresul financiar), rezultatul s-a schimbat. Persoanele care prezentau modificări ale genei CLOCK și întâmpinau dificultăți financiare aveau șanse cu 20% mai mari să sufere de migrene. De asemenea, cercetătorii au descoperit faptul că aceste mutații sunt prezente în aproximativ 1/3 din populație.

„Acest studiu nu arată cauza migrenelor – nu este o singură cauză – dar arată că atât stresul, cât și factorul genetic au un efect. În munca prezentată aici, suntem capabili să arătăm cum stresul – reprezentat prin dificultățile financiare – poate conduce la o creștere în posibilitatea apariției migrenelor, în cazul persoanelor ce au o anumită genă modificată”, a declarat, Daniel Baksa de la Semmelweis University, Budapesta.

1 miliard de oameni suferă de migrene

Migrena este o afecțiune neurologică serioasă care afectează aproximativ 1 miliard de oameni din întreaga lume. Cauzele acestei afecțiuni sunt destul de complexe, în situația în care sunt implicate numeroase gene și interacțiuni ale acestora cu factorii de mediu.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24