Băncile tot mai bogate, românii tot mai săraci. Solicitare pentru guvern să reglementeze mai strict sectorul bancar

Foto: Pixabay, de Raten-Kauf
Foto: Pixabay, de Raten-Kauf

În timp ce creditarea a crescut cu 7%, profiturile băncilor au înregistrat o creștere de până la 50%, mult peste creșterea modestă de 2% a PIB-ului național în 2023. 

 

Această discrepanță indică faptul că profiturile băncilor sunt susținute de politici de creditare care impun debitorilor dobânzi disproporționat de mari față de cele oferite la depozite, susține FACIAS, într-o solicitare adresată Guvernului de a reglementa mai strict sectorul bancar. 

FACIAS a solicitat Guvernului României să ia măsuri urgente pentru reglementarea mai strictă a activității din sectorul bancar, considerând o astfel de măsură absolut necesară în contextul economic actual. Prețurile alimentelor din România sunt comparabile cu cele din Europa, dar veniturile românilor sunt la jumătate. În ultimii trei ani, costul coșului de consum pentru un trai minim decent a crescut cu 40%. Astăzi, o familie cu doi adulți are nevoie de 9.978 de lei lunar pentru a face față acestui coș.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, rata anuală a inflației în luna martie a fost de 6,6%, cu produsele alimentare scumpindu-se cu aproape 5%. Creșterile de prețuri sunt observate la carne, brânzeturi, detergenți și medicamente, accentuând dificultățile financiare pentru un număr mare de cetățeni.

De partea cealaltă, datele Institutului Național de Statistică arată o realitate cruntă: unul din cinci români trăiesc acum sub pragul sărăciei. Vorbim de aproape 4 milioane de oameni. Aceasta situație expune un eșec grav  pentru România în asigurarea unui trai decent pentru cetățenii săi, în ciuda prevederilor Constituție României. Propunerea FACIAS de a reglementa mai strict sectorul bancar devine astfel nu doar o necesitate, ci o obligație morală și legală pentru a corecta aceste dezechilibre sociale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel