Băncile, obligate să deschidă cont indiferent de situația financiară

Băncile vor fi obligate de un proiect de lege al Comisiei Europene să deschidă cont bancar oricărui cetățean din Uniunea Europeană, indiferent de situația financiară. 
 
Pe lângă conturile bancare pe care vor fi obligate să le deschidă, băncile trebuie să asigure deținătorilor de conturi curente un mai bun acces la informațiile despre comisioane și taxe și pentru a permite mai ușor schimbarea băncii. Propunerea vine după ce Comisia a constatat că recomandările din 2011 nu au fost urmate de statele membre. 
Proiectul de lege are în vedere deschiderea de conturi pentru persoane defavorizate, dar și pentru cei care nu au reședință permanentă într-o țară, scrie AFP, potrivit HotNews. Potrivit evaluărilor Comisiei, sunt 58 de milioane de persoane care nu dețin un cont bancar de bază în UE. Este cazul a aproape jumătate din populația din România și Bulgaria. Proiectul CE va permite titularilor să facă retrageri, să transfere bani și să utilizeze un card de debit, dar nu vor avea dreptul la un card de credit sau la descoperire de cont.
Proiect împotriva opacității informațiilor date de bănci
În plus, orice instituție de credit va trebui să prezinte deținătorilor de conturi un document detaliat despre taxele aplicate pentru serviciile furnizate. Documentele trebuie să utilizeze un limaj clar. Fiecare stat UE trebuie să aibă cel puțin un site unde să fie comparate taxele impuse de diferitele instituții financiare. Astfel, europenii vor schimba mai ușor banca. Este suficientă o cerere la banca la care se dorește deschiderea contului. Schimburile se vor face în interval de 15 zile pentru o țară din UE și de 30 de zile între două țări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel