Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail [email protected] și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Băncile ies la atac în cazul conversiei creditelor în franci elvețieni

DCNews Team / 18 oct 2016 / 17:26

Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) îşi exprimă îngrijorarea faţă de adoptarea proiectului de lege privind conversia împrumuturilor în franci elveţieni la cursul de la data acordării creditelor şi speră ca autorităţile în drept să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la acest act normativ, se arată într-un comunicat al CPBR transmis, marţi, Agerpres.

'Ne exprimăm speranţa că autorităţile în drept de a sesiza Curtea Constituţională vor uza de aceste prerogative, pentru a evita consecinţe ce vor afecta atât băncile cât şi consumatorii prin deteriorarea situaţiilor financiare ale celor dintâi, care se vor răsfrânge asupra capacităţii de creditare ale celor din urmă, cât şi prin scăderea nivelului de predictibilitate legislativă şi, deci, a scăderii atractivităţii României ca destinaţie de investiţii în general', se arată în comunicatul CPBR.

În plus, CPBR susţine că, la fel ca şi în cazul adoptării Legii nr. 77/2016 (Legea Dării în Plată), va întreprinde toate demersurile pentru a sesiza autorităţilor în drept relativ la ceea ce constituie, în opinia sa, aspectele de neconstituţionalitate ale acestei legi, printre care menţionează aplicarea retroactivă, lipsa de previzibilitate şi ingerinţele asupra dreptului de proprietate al unora dintre instituţiile de credit.

'Aceste premise creează, din nou, un precedent periculos declanşat de motivaţii false, se situează împotriva legislaţiei europene în domeniu, însă induc şi hazard moral printre diferitele categorii de debitori, consecinţele unei asemenea legi putând genera costuri imense, atât materiale cât şi de predictibilitate', se subliniază în comunicat.

Băncile spun că vor să ajute oamenii

Totodată, reprezentanţii CPBR mai spun că organizaţia a susţinut în mod repetat că băncile sale membre sunt de acord asupra necesităţii măsurilor de sprijin a consumatorilor supra-îndatoraţi afectaţi de evoluţiile economice şi financiare globale, mai ales a celor care au contractat credite pentru a-şi achiziţiona un imobil în care locuiesc, însă orice astfel de măsuri trebuie întreprinse de o manieră sustenabilă atât economic cât şi legal, inclusiv constituţional şi fără a afecta pe termen mediu şi lung mediul investiţional şi social din România.

'În acest sens, CPBR a propus comisiilor de specialitate ale Parlamentului României crearea unui Grup de Lucru inter-instituţional cu reprezentanţi din toate zonele de interes, inclusiv din partea consumatorilor, care să ajute la identificarea corectă a cazurilor de supraîndatorare şi să analizeze premisele necesare extinderii soluţiilor comerciale bilaterale implementate de către numeroase instituţii bancare din România prin care a fost deja posibilă reducerea poverii financiare a sute de mii de consumatori', se mai arată în documentul citat.

De asemenea, CPBR susţine că, în apelurile sale adresate membrilor Parlamentului României, a subliniat faptul că dincolo de interesele particulare şi pe termen scurt ale unor consumatori, orice măsuri gândite la nivel de portofoliu de credite trebuie să fie bine fundamentate şi analizate astfel încât să se evite dezechilibre pe piaţa creditării şi chiar şi între debitorii băncilor.

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play


Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


nxt.24
YesMy