Banca Centrală a Cehiei renunţă la pragul de curs valutar

Diana Popescu / 06 apr 2017 / 14:48 Salveaza PDF Comentarii

Banca Centrală a Cehiei (CNB) a eliminat pragul minim de 27 de coroane pentru un euro, stabilit în noiembrie 2013, permiţând flotarea liberă a monedei naţionale, transmite Reuters.

Imediat după anunţarea deciziei, euro se tranzacţiona la 26,75 coroane, dar apoi situaţia s-a stabilizat, înregistrându-se un curs de 26,915 coroane pentru un euro.

Investitorii au pariat miliarde de euro pe aprecierea coroanei, după ce Banca Centrală a Cehiei urma să confirme că renunţă la pragul de curs valutar. O coroană puternică face ca exporturile Cehiei să fie mai scumpe şi mai puţin competitive pe pieţele externe.

Joi, CNB a reiterat că este pregătită să intervină pe piaţă dacă va fi necesar pentru a atenua fluctuaţiile cursului de schimb.

Decizia vine după ce în februarie rata inflaţiei a ajuns la 2,5%, peste ţinta Băncii Cehiei, de 2%.

Pentru a menţine cursul de schimb de 27 de coroane pentru un euro, Banca Centrală a Cehiei şi-a majorat rezervele valutare cu 47,8 miliarde de euro, în perioada noiembrie 2013 - ianuarie 2017.

Joi, Banca Cehiei a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, în linie cu estimările analiştilor şi cu politica instituţiei de a păstra costul creditului la un nivel extrem de scăzut pentru a stimula economia.

[citeste si]

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.29