Banca centrală a Cehiei aplică cea mai mare majorare a ratei dobânzii din ultimii 24 de ani

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Banca centrală a Cehiei aplică cea mai mare majorare a ratei dobânzii din ultimii 24 de ani.

Banca Națională a Cehiei (CNB) a majorat, joi, 30 septembrie, dobânda principală cu 75 de puncte de bază, surprinzând piețele cu cea mai mare majorare din 1997 până în prezent și trimițând un semnal că nu va permite ca așteptările inflaționiste să crească în continuare pe fondul unei creșteri a prețurilor, scrie Reuters, notează Mediafax.

Economia cehă, la fel ca altele din întreaga lume, se confruntă cu o creștere a costurilor, pe fondul problemelor de aprovizionare la nivel mondial, cu creșterea prețurilor la transporturi și energie și cu o cerere puternică după ce restricțiile privind pandemia de coronavirus au fost relaxate la începutul acestui an.

Republica Cehă are și cea mai mică rată a șomajului din Uniunea Europeană, iar o piață a muncii din ce în ce mai restrânsă pune și mai multă presiune pe salarii și crește așteptările privind prețurile atât ale consumatorilor, cât și ale companiilor, ceea ce îngrijorează banca centrală.

Inflația a sărit în august la un nivel maxim al ultimilor 13 ani, de 4,1% - cu mai mult de un punct procentual peste banda de toleranță a băncii ce are o țintă de 2%.

Consiliul de administrație a votat cu 5-2 pentru această majorare extraordinară, surprinzând analiștii dintr-un sondaj Reuters, care se așteptau la o creștere de 50 de puncte de bază.

Unii economiști au pus sub semnul întrebării necesitatea unei înăspriri semnificative, argumentând că inflația ridicată a fost determinată în principal de o creștere globală a prețurilor la energie și de întreruperile lanțului de aprovizionare, factori care nu sunt la îndemâna băncii centrale.

Banca centrală a Cehiei este una dintre cele două bănci din Uniunea Europeană care au început ciclul de înăsprire, alături de banca centrală a Ungariei. Aceasta din urmă și-a încetinit însă ritmul săptămâna trecută, când a majorat dobânda principală cu 15 puncte de bază, mai puțin decât previziunile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel