"Băieții deștepți din energie", atacați de Jeffrey Franks

baietii_ destepti_energie
baietii_ destepti_energie

"Dacă au încasat bani de la stat, să-i restituie". Este mesajul transmis de Jeffrey Frankes, şeful misiunii FMI la Bucureşti, "băieţilor deştepţi".

Reprezentantul FMI în România, Jeffrey  Franks,  a criticat autoritățile pentru întârzierile legate de sancționarea "băieților deștepți" și a cerut să se ia "măsuri ferme" împotriva acestora. De altfel, șeful misiunii FMI este de părere că toate companiile din energie trebuie să fie capabile să facă față prețurilor pieței, nu celor reglementate, cerând respectarea programului de liberalizare a prețurilor.

România a făcut progrese în ceea ce privește renegocierea contractelor cu ”băieții deștepți”, a precizat șeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, adăugând că încurajează autoritățile să ia măsuri ferme acolo unde nu există deschidere.

 ”Au fost progrese în renegocierea contractelor bilaterale, unde se bucurau doar unii în detrimentrul banilor publici. Încurajez să se ia măsuri ferme unde nu a existat deschidere. (...) Companiile au nevoie să facă față prețurilor de piață, nu celor reglementate artificial. Companiile trebuie să fie transparente fără a favoriza băieții deștepti”, a precizat Franks.

Banii ar putea fi returnați în urma unui audit al Comisiei Europene care se desfășoară de trei săptămâni.

"Contractele cu "băieții deștepți" aduc sute de milioane de euro, dacă nu miliarde de euro", a declarat într-o intervenție telefonică analistul Bogdan Chirieac. Acesta a declarat că banii rezultați în urma tranzacțiilor cu energie ajung în offshore, unde fiscalitatea este mică. După părerea analistului, contractele nu vor fi reziliate, cel mult va fi negociat  prețul de vânzare al energiei câtre "băieții deștepți".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel