Badea: Guvernul Cioloș a cosmetizat datele economice

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Leonardo Badea, a afirmat miercuri că Guvernul Cioloş "a cosmetizat" datele economice din 2016, operând două rectificări pozitive, deşi acestea ar fi trebuit să fie negative. 

"Analiza comisiilor reunite arată, fără vreun dubiu, că, prin cele două rectificări bugetare şi mai ales prin cea din 23 noiembrie, Guvernul Cioloş a planificat să cosmetizeze raportarea datelor şi execuţia bugetară, fiindcă rectificările bugetare trebuiau să fie negative. Deşi au avut informaţii în timp real că economia creşte peste aşteptări şi nu vor reuşi să realizeze la bugetul de stat veniturile prognozate, chiar în aceste condiţii au ales să ascundă acest lucru până în ultimul moment. Rezultatul: la finalul anului o datorie publică mai mare cu 24 de miliarde de lei, în condiţiile în care economia a crescut cu 4,9% şi un eşec fantastic în privinţa absorbţiei de fonduri europene", a afirmat Badea, în plenul Parlamentului, la dezbaterea raportului raportului comun al comisiilor pentru buget cu privire la condiţiile în care s-au realizat rectificările bugetului de stat din lunile august şi noiembrie 2016. 

Potrivit concluziilor raportului, prezentate de preşedintele Comisiei de buget din Senat, Viorel Arcaş, în anul 2016 a existat o evoluţie "asimetrică" a deficitului bugetar în ultimele două luni. 

"Astfel, s-a înregistrat o evoluţie ascendentă a deficitului cumulat, de la minus 0,17% din PIB la 31 octombrie 2016 până la minus 0,73% din PIB la 30 noiembrie 2016, respectiv 2,48 din PIB la 31 decembrie 2016. Pentru încadrarea în deficitul bugetar sub limita de 3% nu s-au făcut anumite cheltuieli pentru investiţii. Estimarea incorectă a veniturilor bugetului general consolidat în cadrul celor două rectificări bugetare, raportat la nivelul execuţiei bugetare şi la contextul macroeconomic existent în România, minusul de venituri bugetare, potrivit execuţiei la 30.06.2016 a fost de 4,7 miliarde de lei şi cu toate acestea a fost stabilită o ajustare pozitivă a veniturilor bugetului general consolidat cu 4,2 miliarde de lei. (...) Prin cea de-a doua rectificare bugetară operată în luna noiembrie 2016 în mod inexplicabil veniturile bugetare au fost din nou ajustate pozitiv cu 0, 34 miliarde de lei", a afirmat Viorel Arcaş. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel