Bacalaureat 2018, în pericol, după contestații. Reacție din Parlament

Bacalaureat
Bacalaureat

Deputatul PNL Marilen Pirtea atrage atenția asupra situației de la Bacalaureat 2018. 

Liberalul subliniază că legitimitatea Bacalaureatului poate avea de suferit de pe urma erorilor în aplicarea baremelor de corectare. Acesta consideră că trebuie luate măsuri ca profesorii să urmeze cursuri specifice și să fie plătiți corect. 

Marilen Pirtea este coordonatorul Comisiei de Educație a PNL. 

Deputatul PNL subliniază: ”Spre exemplu, în județul Timiș, din 1.350 de contestații depuse de elevi la rezultatele examenului de Bacalaureat, 1024 au fost îndreptățite! În plus, 23 de note au fost mărite cu mai mult de două puncte. Consider că se impune o revizuire a modului în care se realizează baremele de corectare, dar și a preciziei cu care sunt acestea aplicate. Avem totuși 1.024 de situații în care elevii au fost nedreptățiți. Nu doar în Timiș se înregistrează o astfel de situație. În județul Constanța au fost depuse 2031 de contestații, dintre care 1.362 au fost admise, iar în Dolj, spre exemplu, au fost depuse 1.983 de contestații, 1.359 fiind admise. La nivelul întregii țări, au fost contestate mai mult de 10% din notele acordate, fiind înregistrate 44.401 de contestații. Este nevoie de o analiză profundă a cauzelor. Altfel, legitimitatea examenului va avea de suferit”. 

Admiterea la liceu, o problemă majoră

”În contextul actual, în multe cazuri, alegerea liceului este dependentă de proximitatea față de domiciliul elevului, chiar dacă specializările nu sunt cele indicate pentru capacitățile elevilor. Spre exemplu, la un liceu în care se găsesc doar două specializări, matematică-informatică și filologie, elevul este pus în situația să studieze matematica M1. Există potențialul pericol ca elevi cu rezultate extrem de coborâte în gimnaziu să urmeze apoi specializări vizibil inadecvate în raport cu competențele lor, din cauza absenței alternativelor de înscriere mai apropiate de înclinațiile dovedite în gimnaziu. Sunt licee unde, din toamnă, vor studia mate-info elevi cu nota de 1,90 obținută la proba de matematică de la Evaluarea Națională. În acest context, nu trebuie să ne mire că asemenea elevi nu vor face altceva decât să îngroașe rândurile nepromovaților de la Bacalaureat” atrage el atenția. 

Avalanșa de contestații, cât și numărul foarte mare de note modificate în urma acestora, ne demonstrează necesitatea ca profesorii care participă la evaluare să facă un curs de certificare a competențelor de evaluatori naționali, cursuri ce pot fi întreprinse de către departamentele pentru pregătirea personalului didactic din universitățile publice, notează deputatul liberal.

”Astfel, se poate garanta o conduită ireproșabilă și nepărtinitoare față de toți elevii participanți la examinare”, concluzionează Marilen Pirtea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel