EXCLUSIV  Azamat Zhangulov (KazMunayGas), adevărul despre industria de petrol și gaze din România

Azamat Zhangulov, vicepreședintele KazMunayGas International, a spus, în exclusivitate pentru DC News ce știa, până la momentul 2007, despre industria de petrol și gaze din România și, cu precădere, despre rafinăria PetroMidia.

KazMunayGas a cumpărat rafinăria Petromidia în 2007.

"Știam că rafinăria Petromidia e valoroasă din punct de vedere strategic, fiind o rafinărie de coastă de la Marea Neagră, dar și că are ceva probleme pe care trebuia să le gestionăm. Trebuia să investim în infrastructură și am și făcut investiții de cca. 150 mil. dolari în infrastructura logistică a portului, pentru a ne asigura că avem cel mai bun canal de transport al țițeiului. Rafinăria însăși avea nevoie de investiții pentru a se ridica la standardele Euro-5, ceea ce am și făcut între 2007 și 2012.

[citeste si]

Așadar am îmbunătățit capacitatea rafinăriei, am construit cinci instalații noi, am renovat complet patru instalații ale rafinăriei, ceea ce a dus la sporirea capabilităților tehnice pe parte de eficiență operațională, am îmbunătățit capacitatea de producție a rafinăriei și calitatea produselor, iar, la ora actuală, după toate aceste investiții, credem că deținem cea mai bună rafinărie din regiune și nu este doar convingerea noastră, este o apreciere globală, e ceea ce spun agențiile de profil, și anume că, din punct de vedere operațională, rafinăria noastră se clasează pe locul 8, deci, dacă e să ne referim la standarde, avem, de departe, cele mai de calitate produse de pe piața din România și Marea Neagră, deopotrivă", a spus Azamat Zhangulov, vicepreședintele KazMunayGas International la DC News.

Care este cota de piață din România

Întrebat care este cota de piață din România, despre ce valoare vorbim, Azamat Zhangulov, vicepreședintele KazMunayGas International ne-a zis: "Producem 5,5 mil. tone în acțiuni FIT. Am ajuns la această cifră de la 3,8 mil. produse în 2000, și 7-8, anul acesta, ceea ce denotă o creștere cu 30% a cifrei noastre de afaceri transpuse în produse fizice. Am înregistrat o ușoară scădere, dar, totuși, cifra noastră de afaceri în România este de cca. 5 miliarde dolari, așadar... pe an".

În rafinărie se procesează cu precădere petrol din import

"Rafinăria de la Petromidia nu a fost niciodată gândită pentru țițeiul din România, aranjamentul a fost ca Petromidia să fie concepută pentru a livra țiței provenit din alte zone către România. Știm că, în prezent, este alimentată complet cu petrol din Kazakhstan, e vorba de țițeiul nostru, dar una din problemele cu care s-a confruntat Rafinăria Petromidia în tot acest timp când a fost deconectată de la sursa de alimentare cu petrol a fost tocmai chestiunea proviziilor, pentru că, dacă ne uităm la capacitatea de producție istorică a Petromidia,aceasta era mânată mai mult de pârghii politice, pentru că era concepută pentru țițeiul iranian, din perioada când existau relații bune cu Iranul. După care s-a tăiat alimentarea din Iran și rafinăria a trebuit să fie regândită pentru un alt tip de țiței și de aceea au tot fost probleme. În prezent, însă, este o rafinărie gândită integral pentru a fi eficientă în ceea ce privește țițeiul standard. Alimentarea se face, la ora actuală, cu țiței provenit din Kazakhstan".

Răspunsul integral îl găsiți după minutul 5:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel