Avertismentul unui expert în securitate pentru cei care lasă cheia în yală pe timp de noapte: „Poate fi contraproductiv"

arhivă personală
arhivă personală

Multă lumea lasă cheia în ușă pe timpul nopții.

Dar știați că acest obicei poate fi periculos? Oamenii lasă cheia în ușă din motive de siguranță, crezând că le-ar fi greu hoților să intre peste ei. Sunt multe persoane, fie că locuiesc singure sau împreună cu alții, care decid să încuie ușa principală a casei și să lase cheia în yală până dimineața următoare. Totuși, senzația de siguranță pe care acest gest o poate provoca nu există în realitate și poate chiar deveni o rutină periculoasă.

Așa a avertizat Samuel Prieto, expert al Institutului Superior de Siguranță Publică (Netpol), într-un interviu acordat El Panda Inversor. Lăsarea cheii în yală peste noapte „nu oferă mai multă siguranță”, indică el. Mai mult, avertizează că „poate fi chiar contraproductivă”.

Samuel Prieto a explicat că, în mare parte din țările Europei, acest tip de încuietori care permit lăsarea cheii în interior sunt interzise. 

Problema apare când persoana care a lăsat cheia în yală pe dinăuntru are o problemă medicală. Dacă acea persoană a căzut și nu se poate ridica, sau are orice altă problemă, și sună un apropiat să vină să o ajute, trebuie să spargă ușa. 

"Sosește persoana și constată că acele chei sunt puse pe dinăuntru și nu poate intra", continuă el, de aceea "poate fi contraproductiv".

Samuel Prieto a subliniat că lăsarea cheii în yală pe dinăuntru "nu oferă mai multă siguranță", deoarece există "metode relativ simple care ar putea deschide o ușă cu cheia lăsată pe dinăuntru", conform 20min.es.

Bumping-ul și suprapunerea sunt tehnici utilizate de infractori pentru a deschide ușile încuiate fără a folosi cheia originală.

Cheia bump este o cheie normală care a fost modificată prin ajustarea fiecărui pin la nivelul cel mai scăzut. Cheia bump este introdusă în cilindru până la ultimul pin.

Odată ce cheia bump este introdusă, este lovită ușor cu un obiect dur (de obicei un ciocan de cauciuc sau un alt instrument similar). Lovitura face ca pinii din interiorul cilindrului să sară simultan.

În momentul în care pinii sunt împinși, se creează un scurt interval de timp în care cilindrul se poate roti liber, permițând deschiderea ușii.

Această tehnică este relativ simplă și rapidă, ceea ce o face populară printre infractori.

De asemenea, suprapunerea este o metodă de deschidere a încuietorilor care implică utilizarea unui dispozitiv sau a unei tehnici pentru a manipula mecanismul intern al încuietorii. În cazul în care cheia este lăsată în interior, infractorii pot folosi instrumente speciale pentru a ajunge la mecanismul de blocare. Acestea pot include unelte precum cârlige speciale, care sunt inserate în fanta cheii din exterior. Folosind aceste unelte, infractorii pot manipula pinii sau cilindrul încuietorii, deblocând mecanismul intern chiar și atunci când cheia este lăsată în yală pe dinăuntru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel