Avertisment pentru România. Dr. Mihai Craiu: Copiii veniţi din Ucraina pot fi un risc pentru transmitere comunitară a rujeolei. Există această neîncredere în vaccinuri

Foto: Freepik
Foto: Freepik

O nouă epidemie de rujeolă ar putea izbucni pe teritoriul ţării noastre. Riscul declanşării unui asemenea scenariu este alimentat şi de reticenţa părinţilor de a-şi vaccina copiii.

Ucraina este cunoscută ca fiind o ţară cu o acoperire vaccinală deficitară şi cu multe boli transmisibile. „Avem inclusiv cazuri de rujeolă la copii, mai ales că Ucraina era o ţară cu o acoperire vaccinală deficitară şi cu multe boli transmisibile, unele cu potenţial foarte serios, care în România nu mai există de foarte mult timp, mă refer la o variantă de poliomielită datorată unui virus vaccinal modificat, aşa se întâmplă în ţările cu acoperire vaccinală slabă, sau chiar la difterie. Deci urmărim toate aceste elemente, trebuie să îmbunătăţim tot timpul colaborarea cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a şti unde există astfel de aglomerări de persoane care vin în România, încât să putem să le oferim această primă asistenţă medicală, plus testarea pentru diverse boli transmisibile, inclusiv pentru infecţia cu noul coronavirus şi vaccinarea nu numai împotriva COVID, ci pentru toate bolile transmisibile cuprinse în programul naţional este posibilă”, spunea, în această primăvară, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, pe un post tv.

Pericolul de lângă noi

Mihai Craiu, medic pediatru, vine cu următorul avertisment, vis-a-vis de reticenţa tot mai mare a părinţilor de a-şi vaccina copiii: "Să nu ignorăm tragedia de lângă noi, din Ucraina. Aceşti copii şi familiile lor care pleacă din calea urgiei sunt ceva mai puţin vaccinaţi decât media Uniunii Europene şi decât media României - mă refer aici la vaccinarea antirujeolică dar şi la celelalte - şi, deci, este foarte posibil ca aceşti copii veniţi de peste graniţă să constituie un risc pentru transmitere comunitară. Întrebarea principală este - ce facem ca să putem adresa această ameninţare care se numără printre primele zece ameninţări globale la adresa sănătăţii - rujeola. În principiu, nu putem să facem foarte mult câtă vreme nu există un dialog constructiv şi coerent. În acest moment, dialogul legat  de vaccinare, de orice fel de vaccinare, este extrem de emoţional, iar expunerea la date nu foarte riguroase din social media, care e principala sursă de "educaţie", e una din motivaţiile pentru care, în paralel cu neîncrederea în vaccinurile împotriva SARS COV 2, s-a structurat şi această neîncredere în celelalte vaccinuri pentru boli obişnuite ale copilăriei" a declarat luni, la Digi24. 

OMS şi UNICEF, semnal de alarmă

Cazurile de rujeolă au "explodat" cu aproape 80% la nivel mondial, în primele două luni ale lui 2022, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF. OMS a tras neîncetat, în ultimele luni, un semnal de alarmă cu privire la riscul unei "catastrofe absolute", în cazul în care nu se recuperează întârzierea periculoasă în vaccinarea copiilor, din cauza pandemiei covid-19. Cele două agenţii ONU se tem acum de apariţia unor epidemii grave de rujeolă - o boală virală extrem de contagioasă, care ar putea afecta ”milioane de copii” în 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel