Autostrada Comarnic-Brașov, AMÂNARE. Ce spune Ioan Rus

Proiectul Autostrăzii Comarnic-Brașov va merge mai departe cu o condiție - dacă se va reuși restructurarea acestuia.

Mai precis, se dorește identificarea unui model financiar mai eficient pentru bugetul României, la realizarea căruia să participe și instituții financiare internaționale, precum BEI sau BERD. Pe aceste coordonate ale restructurării proiectului discuțiile cu consorțiul Vinci-Strabag-Aktor vor continua până în luna aprilie, a declarat ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

"Am avut o întâlnire acum câteva zile cu grupul care a câștigat acest dialog competitiv, respectiv Vinci — Strabag — Aktor. În acest moment, în urma deciziei pe care și primul ministru și eu am avut-o, aceea de a supune proiectul (de realizare a Autostrăzii Comarnic — Brașov — n. r.) dezbaterii publice, au apărut o serie de poziții divergente.

La acestea s-au adăugat concluziile parlamentarilor în urma discuțiilor avute cu cele două Comisii (de transporturi — n. r.) din Parlament, respectiv mai mulți parlamentari ai Opoziției au spus că proiectul acesta nu este bun. Din poziții publice, alți lideri, persoane neutre, să spunem, au spus că proiectul este dificil de susținut financiar de bugetul țării. Am discutat deja cu reprezentanții consorțiului Vinci — Strabag — Aktor și, în varianta în care vom reuși să restructurăm proiectul, să găsim un model financiar mai eficient, deci să îl aducem într-o zonă în care să participe și instituțiile internaționale — BEI, BERD—, în condițiile în care și în scrisoarea cu FMI și Comisia Europeană sunt niște lucruri vizavi de această autostradă, respectiv poziția Eurostat, care trebuie să spună dacă acești bani — 1,8 miliarde (de euro — n. r.) sunt luați în calcul la stabilirea deficitului bugetar, pentru aceste lucruri ne-am dat răgaz încă o perioadă să le discutăm, să le încercăm.

VEZI ȘI: Dana Grecu a scăpat de un teribil ACCIDENT de mașină-VIDEO

Dacă găsim o variantă acceptabilă pentru toată lumea, proiectul ar putea să meargă mai departe. Dacă nu, și se mențin datele actuale, va trebui să găsim o altă construcție a acestui proiect. Pe aceste coordonate ale restructurării proiectului continuăm până în luna aprilie discuțiile cu partenerii din consorțiul Vinci-Strabag-Aktor', a explicat ministrul Transporturilor.

El a subliniat că proiectul autostrăzii ar putea fi continuat dacă se va reuși restructurarea acestuia, astfel încât să fie acceptat de specialiștii în domeniu, de populație, de clasa politică.

Dacă vom reuși restructurarea proiectului de o manieră în care toată lumea să fie de acord, vom putea merge cu acest proiect sau cu o variantă a acestui proiect mai departe. Nu renunțăm la autostradă între Comarnic și Brașov, ci doar îi căutăm soluția cea mai bună, acceptată și de noi și de Opoziție, și de populație și acceptată în condițiile economico-financiare pe care România le are în acest moment. Dacă reușim să restructurăm proiectul, să fie acceptat de toată lumea, să fie agreat și de instituțiile financiare internaționale, dar și cu participarea acestora, e în regulă, putem gândi în continuare acest proiect. Fiindcă toate acestea înseamnă timp, căutăm să punem în aplicare soluțiile alternative care rezolvă parțial problema, respectiv naționalul de pe Valea Doftanei și centuri ocolitoare pe unde se poate", a subliniat ministrul Rus, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel