EXCLUSIV  Autorizațiile de construcție, BLOCATE. Lider PSD, apel către guvern: OUG este gata

Autorizațiile de construcție din București sunt blocate, fiind o altă moștenire grea a Guvernului Cioloș. Totul s-ar putea rezolva printr-o ordonanță de urgență, doar că un funcționar din actualul Executiv nu înțelege de ce este atâta grabă. În tot acest timp, Daniel Tudorache, primarul de la Sectorul 1, a spus la interviurile DC News că oamenii au ajuns în justiție pentru a-și căuta dreptatea din cauza situației halucinante în care s-a ajuns.

"Noi, primarii de sector și Primarul General, din septembrie, nu mai putem da autorizații de construcții pe toată suprafața de teren. De exemplu, eu, în Sectorul 1, am 70 km pătrați, adică o treime din suprafața Bucureștiului. Eu și Primarul General putem acorda autorizație de construcție cam pe 15% din suprafața sectorului. Restul este un vid legislativ prin nici eu și nici Primarul General nu putem emite autorizații de construcții.

În legea 50, legea construcțiilor, spune că Primăria Capitalei poate acorda autorizație de construcție pe o rază de 100 de metri de la un monument, dincolo de 100 de metri, primăria de sector. Din septembrie 2016, în lege se spune așa: pe lângă monumente, Primăria Capitalei are dreptul să dea acele autorizații și acolo unde sunt situri, 100 de metri în jurul siturilor. În momentul de față, am solicitat de la Ministerul Culturii să îmi dea situația siturilor din Sectorul 1. Nu există. Neștiind unde sunt situri, nu știu dacă eu, ca primar de sector, am dreptul să dau autorizație sau are dreptul Primarul General. În momentul de față, noi plimbăm petenții de la Primăria de sector la Primăria Generală. Ca să nu fac abuz în serviciu, mai bine stau și aștept forma legală pentru a putea emite autorizație de construcție", a zis Daniel Tudorache la interviurile DC News.

"De patru luni ne chinuim cu o OUG prin care să se revină la forma inițială a legii prin care Primăria Capitalei acorda autorizație de construcție doar acolo unde sunt monumente, iar de situri se ocupa primăria de sector. Ne-am adresat colegilor din guvern, iar eu ne-au zis: 'dar care este urgența?'.

Noi stăm din septembrie, iar acum este luna mai și cu greu putem emite autorizații de construcție. Sunt petenți care ne-au dat în judecată pentru că îi plimbăm de la Primăria Capitalei la cea de sector. Le-am explicat colegilor din guvern că nu îi mai putem plimba pe oameni. O spun public: trebuie să ia o decizie în acest sens. Am fost dați în judecată și chiar oamenii au dreptate. Trebuie să modificăm această lege. A fost un secretat de stat, în guvernul trecut, care a venit cu o idee năstrușnică și a zis: 'să băgăm și siturile împreună cu monumentele' și ne-a terminat", a mai zis primarul.

"OUG este făcută. Ne-am dus la MDRAP și un angajat de acolo ne-a spus: 'dar care e urgența?'. Sunt mulți angajați de acolo care nu știu dacă au interesul ca această țară să funcționeze", a adăugat Daniel Tudorache.

Răspunsul integral după minutul 19:

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel