Autoritatea Vamală Română. Eugen Teodorovici a depus proiectul la Senat

Mihai Ciobanu / 13 sep 2019 / 14:15 Salveaza PDF Comentarii
Teodorovici
Descriere foto: Teodorovici

Eugen Teodorovici a depus, în procedură de urgență la Senat, un proiect pentru înființarea Autorității Vamale Române, instituție care se va afla în subordinea Ministerului de Finanțe. Inițiativa vine în contextul în care ANAF a fost reorganizată și parțial divizată.

„În subordinea Ministerului Finanțelor Publice se înființează Autoritatea Vamală Română, ca efect al reorganizării prin divizare parțială a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul vamal, instituție publică cu personalitate juridică, finanțată de la bugetul Ministerului Finanțelor Publice, denumită în continuare Autoritate”, prevede proiectul de lege inițiat de senatorul PSD Eugen Teodorovici, transmite Mediafax.

Autoritatea Vamală Română îndeplinește rolul de organ fiscal central, în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală


Totodată, Autoritatea ar prelua de la ANAF și unitățile subordonate acesteia, activitatea, posturile și personalul structurilor vamale, respectiv Direcția Generală a Vămilor din cadrul aparatului propriu al Agenției, direcțiile regionale vamale și birourile vamale de interior și de frontieră din cadrul direcțiilor regionale ale finanțelor publice, potrivit sursei citate.

Conform proiectului, Autoritatea Vamale Române este condusă de un președinte, cu rang de secretar de stat, numit și eliberat din funcție prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului finanțelor publice, ajutat de un vicepreședinte cu rang de subsecretar de stat numit și eliberat din funcție prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Finanțelor Publice, iar președintele Autorității are calitatea de ordonator terțiar de credite și poate delega această calitate în condițiile stabilite de Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare.

Principalele obiective ale Autorității sunt:

 

- protejarea intereselor financiare ale României, ale Uniunii Europene și ale statelor membre ale acesteia,

- punerea în aplicare a politicii comerciale comune și a celorlalte politici ale Uniunii cu impact asupra comerțului

- protejarea României și a UE de comerțul inechitabil și ilegal și încurajarea activitătilor economice legitime,

- garantarea securității și siguranței României, a Uniunii Europene și a rezidenților acestora, protecția mediului, în cooperare strânsă cu alte autorităti, dacă este cazul și menținerea unui echilibru adecvat între controalele vamale și facilitarea comerțului legitim.

Proiectul urmărește să stabilească cadrul legal pentru acordarea mandatelor de reprezentare în instanță și în raport de instituția nou înființată, întrucât există premisele ca reprezentarea uneia dintre cele doua instituții să fie realizată de către cealaltă în anumite situații, conform expunerii de motive a inițiativei legislative.

Proiectul de lege este înregistrat, în procedură de urgență la Senat, Camera Deputaților fiind for decizional. Încă din luna iunie, Eugen Teodorovici a anunțat că va propune un proiect de lege de reformare a sistemului vamal, astfel încât Direcţia Generală a Vămilor să fie separată de ANAF şi să intre sub autoritatea directă a ministrului de Finanţe.


Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25