EXCLUSIV  Autoritatea Europeană a Muncii. Europarlamentar, aberație totală. Vâlcu: Politicianism ieftin

Discutii
Discutii

Val Vâlcu critică scrisoarea deschisă a lui Siegfred Mureşan care cere Guvernului României să depună "urgent" candidatura pentru găzduirea Autorității Europene a Muncii.

Siegfred Mureşan a transmis presei un document prin care cere Guvernului României "să pregătească de urgență o candidatură serioasă pe care să o depună în termenul stabilit", astfel încât Bucureştiul să găzduiască sediul nou-înființatei Autorității Europene a Muncii, instituţie pentru care Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene a lansat procedura pentru alegerea locaţiei în care va funcţiona aceasta.

Mureşan se foloseşte de acest pretext pentru a aduce noi atacuri puterii, afirmând că "eșecul Guvernului PSD - ALDE de a câștiga găzduirea Agenției Europene a Medicamentului (AEM) în 2017 dovedește că aceste atuuri nu sunt suficiente atât timp cât te prezinți cu o candidatură proastă" şi cere ca acest lucru să nu se mai repete.

Jocurile sunt deja făcute

Val Vâlcu critică modul în care Mureşan interpretează lucrurile şi felul în care se foloseşte de acest pretext pentru a ataca Guvernul de la Bucureşti. 

"Jocurile sunt deja făcute, iar chestiunea aceasta este lansată special pentru a lansa vinovăţii. Am spus acest lucru şi când a fost vorba de Agenția Europene a Medicamentului: nu poţi să faci o evaluare tehnică echilibrată şi corectă atunci când sunt diferenţe uriaşe între situaţia economică, socială, a infrastructurii, a ofertei oraşelor din estul Europei în competiţie cu cele din Vest. Ca să fie reduse decalajele dintre regiuni trebuie să acţionezi tocmai prin aceste pârghii: de la fonduri europene şi până la distribuţia uniformă a agenţiilor de acest gen care aduc turism de afaceri, funcţionari europeni. Decizia trebuia să fie una politică şi nu tehnică, pentru că nu ai cum să pui în competiţie oraşe, ţări între care decalajele sunt uriaşe: decidem să reducem decalajele, să ridicăm unele regiuni ale Europei, plasând acolo o agenţie, pentru că e clar că România nu se califică, pentru că nu poate, ei au 100 de ani în avans. Iar Uniunea Europeană a avut în proiectul iniţial tocmai reducerea decalajului între regiuni.

Acum lansează ideea unei decizii tehnice, inclusiv prin chestionarea funcţionarilor. Păi acei funcţionari cărora le plăteşte contribuabilul european salarii uriaşe şi tot felul de alte beneficii normal că aleg să stea în Amsterdam şi nu în Bucureşti. Sigur că nu vor în România şi Bulgaria, toată lumea vrea să trăiască într-un oraş de top pe banii altuia. Pe de altă parte, interesele sunt şi electorale: să câştigi alegerile în ţara ta, să activezi toate pârghiile şi să tragi aceste agenţii la tine în ţară", afirmă Val Vâlcu.

"Politicianism ieftin"

"Toate aceste lucruri le ştie Siegfred Mureşan, că din start nu putem să câştigăm în faţa celor din Vest şi foloseşte acest lucru pentru un politicianism ieftin. Siegfred Mureşan trebuia să adreseze această scrisoare guvernului Germaniei, comisarilor europeni, că România nu are ce teme să îşi facă dacă e vorba de o decizie tehnică. Nu poate să rezolve în câteva luni probleme de infrastructură nerezolvate în zeci de ani. Nu poate să crească în Bucureşti calitatea vieţii, orice ar face Guvernul, în câteva luni după decenii în care lucrurile au mers prost. Ideea că să-şi facă Guvernul temele e o aberaţie. Că nu am fost depunctaţi că nu şi-a făcut un guvern temele, atunci când funcţionarii cereau să stea la la Amsterdam", concluzionează Val Vâlcu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel