EXCLUSIV  Autonomia Ținutului Secuiesc. Adrian Wiener (USR) dă cărțile pe față după adoptarea tacită / video

Senatorul Adrian Wiener (USR) a vorbit despre adoptarea tacită a legii autonomiei Ținutului Secuiesc și căderea acestei legi în Senatul României.

Într-un interviu acordat DC News, Adrian Wiener a făcut un apel pentru unitate și consideră că tema autonomiei este una artificială.

„Autonomia Ținutului Secuiesc tot apare pe agenda publică. Probabil că UDMR dorește să demonstreze propriilor electori că formațiunea încă crede în autonomia locală.

Dar eu cred că orice demers de a despărți, de a rupe minorități, de a conferi statut special anumitor minorități sau anumitei bucăți din această țară ne sărăcește pe toți. De foarte multe ori am fost suprins de această percepție care există în Moldova sau Muntenia asupra minorității maghiare.

Noi în Arad nu o sesizăm ca fiind o minoritate. Nu am sesizat-o niciodată. Lucrurile sunt naturale în felul în care le percepem. (...) Sunt lucruri percepute ca fiind artificiale, mai ales în zonele unde aceste minorități conviețuiesc cu noi de sute de ani.

(...)

Cu toții avem interese comune cu privire pentru prosperitate, progresul democrației, apropierea de structurile europene”, a precizat Wiener, pentru DC News. Reprezentantul USR a subliniat că o asemenea temă crește neîncrederea dintre „unii și ceilalți” când „am putea colabora, nu să fim competitori”.

USR răspunde PMP

Adrian Wiener a fost întrebat și de faptul că PMP a reproșat USR că în Biroul Permanent din Camera Deputaților un membru USR nu a pus subiectul pe ordinea de zi, astfel încât proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc a putut trece prin aprobare tacită.

„Noi avem un vot din 13, nu avem cum să influențăm. Nu știu să vă spun, chiar o să îl întreb pe colegul meu de ce nu a propus ca legea să ajungă pe ordinea de zi. Foarte multe lucruri sunt blocate cu anii prin sertare, lucruri care sunt poate mai importante decât această lege. Îmi crește tensiunea doar când mă gândesc la legile inițiate în zona sănătății publice care sunt blocate de ani de zile și care sunt deja directive europene.

Nu cred că există un alt interes decât cel afirmat de mine și toți parlamentarii USR de a vota împotriva acestei legi. Niciodată USR nu a încurajat și promovat într-un fel sau altul eșantionarea țării în minorități și discursul pro-minoritar. Valorile europene, multiculturalismul, tendința de a nu ridica bariere ci de a crea poduri ne-a fost mereu proprie”, a concluzionat Adrian Wiener.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel