Autism, semne precoce. Pot fi observate în primul an de viață

Steluța Indrei / 08 sep 2018 / 00:13 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Depistarea precoce a autismului este principala măsură de prevenție! Intervenția din primele luni de viață are rezultate mult mai bune decât cea la copiii de peste 3 ani.

Iată 8 semne care pot semnala din timp tulburările din spectrul autismului, potrivit Asociației pentru Intervenție Precoce în Autism.

1. Pasivitate exagerată: copilul nu plânge, nu se mișcă, nu pare interesat de mediul înconjurător, nu cere de mâncare, doarme cea mai mare parte a timpului.

2. Hiper–activitate: copilul plânge continuu și e agitat, fără legătură cu o cauză medicală. Uneori copiii care par pasivi în timpul primului an de viață, devin hiperactivi în al doilea an de viață. Cercetările au descoperit ca bebelușii care plâng foarte mult în timpul primului lor an de viață au mai multe șanse de a deveni hiperactivi în timpul copilăriei.

3. Absența dorinței de a mânca: sau chiar rezistența în fața încercărilor părinților de a-i hrăni. Un procent ridicat de copii cu tulburări din spectrul autist au dificultăți de administrare a hranei: refuză să fie alăptați, refuză să facă tranziția la hrănirea cu biberonul, sau tranziția de la alimentația lichidă la alimentația solidă, mâncând doar o gamă restrânsă de alimente. În multe cazuri, aceste probleme pot fi deja observate în primele luni de viață ale copilului.

4. Lipsa contactului vizual direct: cu persoanele din anturaj, deși contactul vizual cu obiecte există. Un copil cu o tulburare din spectrul autist nu are nicio dificultate în vizionarea unui obiect, dar are dificultăți în formarea contactului vizual direct cu oamenii.

5. Lipsa de reacție la vocea sau prezența unui părinte: nu există mișcări de cap, zâmbet sau mormăieli. E important să se facă distincție între o lipsă de reacție la o voce și lipsa de reacție la prezența unui părinte: chiar dacă copilul nu aude, el va reacționa la prezența unui părinte. În prealabil, trebuie realizată evaluarea auzului.

6. Retragerea de la atingerea părinților (sau a oricărei alte persoane). Chiar dacă acest lucru generează sentimente foarte dificile pentru părinți, este important de știut că micuțul nu îi respinge pe ei, ci are dificultăți reale cu simțul tactil.

7. Dezvoltare motorie întârziată: Unii copii cu tulburări din spectrul autist au o dezvoltare motorie corespunzătoare, dar de foarte multe ori copiii prezintă hipotonie.

8. Cresterea accelerată a circumferinței capului în raport cu dimensiunea de plecare. Un studiu realizat de Courchesne (2003) a constatat că, în anumite cazuri, copiii diagnosticați cu autism s-au născut cu microcefalie (cap mic), dar în doi ani, circumferința a crescut rapid, atingând dimensiuni mai mari în comparație cu dezvoltarea copiilor normali.


Te-ar putea interesa

Concurs ReferendumIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27