Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Austria, solicitare ciudată către România, înainte de aderarea la UE. Cristian Diaconescu: Nu avea nicio legătură cu principii, stat de drept, corupție

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, a vorbit despre situația iscată de Austria care, în continuare, refuză vehement intrarea României și a Bulgariei în Schengen. Fostul ministru de externe a pus în discuție una dintre cerințele austriecilor în 2004, când România încheia negocierile pentru aderarea la UE.

"Cineva vrea să creeze disensiuni în Europa, în UE"

"În acel moment, înainte de închiderea capitolului "Justiție şi Afaceri Interne", am făcut bilateralele. Atunci, spre mirarea mea, partea austriacă a avut un subiect pe care l-a adus în discuţie și care nu avea neapărat o legătură directă şi imediată cu condiționalitățile din capitolul "Justiție şi Afaceri Interne" şi anume să facem un penitenciar în România ca ei să îi trimită pe cetăţenii românii pe care îi condamnă să îşi execute pedeapsa, ca să nu le ocupe spațiul în penitenciarele din Austria. Nu avea nicio legătură cu principii, stat de drept, corupție, toate temele ulterior dezbătute", a spus Cristian Diaconescu, la DCNews TV.

"Era un interes, îşi rezolvau o problemă. În cazul aderării la Schengen, nu îşi rezolvă nicio problemă. Între timp, zeci, sute poate mii de firme austriece au afaceri în România. Sunt încurcate de acest Schengen. Există un sprijin al mediului de afaceri... A te schimba în două zile... Astăzi, ai spus "e bine, nu avem nicio problemă" şi, în două zile, exact ca şi cum ar fi tras cineva lesa, au schimbat direcţia. Cine e la capătul firului, la capătul lesei?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

"Cineva care vrea să creeze disensiuni în Europa, în UE şi care are pârghiile necesare în ceea ce priveşte Austria sau politicienii austrieci", a afirmat Cristian Diaconescu.  

"Acolo se întâmplă ceva"

"Aici mă gândesc la scandalul Ibiza. Dacă un grup de jurnalişti din Germania a reuşit să îl provoace pe un vicepremier cum ar fi la noi, preşedinte de partid să negocieze 100.000 de euro șpagă într-un hotel, putem spune că nu s-a mai întâmplat o astfel de negociere fără să fie surprinsă de presă?", a întrebat Val Vâlcu.

"Nu, cred că ne-am hazarda să spunem acest lucru şi nu numai legat de Austria. Dincolo de acest aspect, ce se încăpăţânează statul austriac să sublinieze este un factor numit "migraţie" care nu este confirmat de Executivul european, practic zona guvernamentală pe care toţi - statele membre UE - am abilitat-o să se pronunţe în chestiuni executive. Acordul Schengen este un acord tehnic. Migraţia nu trece prin frontiere. Migraţia pe care o acuză Viena forţează alte coridoare care vizează fie Grecia, fie plajele din Lampedusa (...) . Coridorul prin Serbia este în egală măsură vizat, din perspectiva Austriei. Din câte am înţeles, Ungaria a mutat poliţişti de frontieră masiv pe graniţa spre Serbia. Acolo se întâmplă ceva", a punctat Cristian Diaconescu.

Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:

Citește și:

România și Bulgaria nu intră în Schengen. De ce a votat Olanda împotrivă, alături de Austria

România nu va intra în Spațiul Schengen. Austria a votat împotriva aderării, anunță Antena 3. De asemenea, Olanda a votat și ea împotriva Bulgariei. Votul în favoarea Croației a fost unanim favorabil.

Votul împotrivă al Olandei a venit ca urmare a faptului că România și Bulgaria sunt la pachet. Olanda a explicat în minuta ședinței că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar împotriva intrării Bulgariei.

Reamintim că, astăzi, Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, a declarat, înainte de consiliu, că își va susține în continuare votul împotriva extinderii Spațiului Schengen cu România și Bulgaria.

"Da, voi vota, astăzi, împotriva extinderii Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria. Cred că acest pas este greşit. Avem un sistem care, din multe puncte de vedere, nu funcţionează şi care s-ar înrăutăţii şi mai mult. În Austria, avem peste 100.000 de treceri ilegale de frontieră, în acest an, din care 75.000 nu sunt înregistrate. Acesta este un indiciu că sistemul nu funcționează, în acest moment. În prezent, avem controale în graniţa cu multe ţări europene - Austria spre Ungaria, Germania spre Austria, Republica Cehă spre Slovacia. Aceasta este o dovadă în plus că sistemul nu funcţionează  la multe capete. Cred că, din motive de securitate, ar fi greşit să extindem sistemul în acest moment", a spus Gerhard Karner, potrivit Antena 3, presei austriece prezente la Viena, ignorând jurnaliștii români prezenți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel