Aurescu - discuţii la New York cu ministrul Mediului din Emiratele Arabe Unite despre investiţii în agricultură, energie, infrastructură

Aurescu
Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, miercuri, la New York, la reuniunea de nivel înalt pentru a marca aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Declaraţiei privind drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice, desfăşurată în marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU.

Conform unui comunicat de presă al MAE, ministrul român a prezentat modelul României în materie de protejare a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale pe dimensiunile etnică, lingvistică, religioasă, ţara noastră fiind un stat ce plasează dialogul interetnic şi intercultural în centrul politicilor dezvoltate în acest domeniu.

Aurescu a exprimat disponibilitatea României de a-şi împărtăşi experienţa privind respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale cu alte state membre ONU interesate.

*** MAE precizează că Adunarea Generală a ONU a adoptat prin consens, la 18 decembrie 1992, Declaraţia privind drepturile persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale sau etnice, religioase şi lingvistice, un instrument-cheie la nivel mondial în ceea ce priveşte respectarea drepturilor politice, civile, economice, sociale şi culturale ale persoanelor care aparţin minorităţilor.

AGONU a decis în sesiunea a 76-a marcarea aniversării a 30 de ani de la adoptarea acestui document prin organizarea unui eveniment de nivel înalt în marja segmentului la nivel înalt al sesiunii a 77-a a AGONU. Cooperarea cu societatea civilă din Rusia şi Belarus - discutată de Aurescu şi secretarul general al Consiliului Europei

Cooperarea cu societatea civilă din Rusia şi Belarus - discutată de Aurescu şi secretarul general al Consiliului Europei

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, o întrevedere bilaterală cu secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, în marja săptămânii la nivel înalt a celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU de la New York. Cei doi oficiali au abordat subiecte legate de situaţia actuală de securitate şi provocările cu care se confruntă Consiliul Europei după excluderea Rusiei din această organizaţie, precum şi cooperarea cu societatea civilă, mass-media independente şi opoziţia democratică din Rusia şi Belarus, aspecte care vor marca activitatea Consiliului Europei pe termen scurt şi mediu, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

Ministrul Aurescu a exprimat susţinerea deplină a României faţă de rolul Consiliului Europei (CoE) în promovarea standardelor în domeniile politic, juridic, afaceri interne şi capacitate administrativă. În acest context, a evidenţiat rolul important al CoE în ceea ce priveşte oferirea de sprijin pentru consolidarea instituţională şi constituţională, a luptei anticorupţie şi împotriva discriminării în Ucraina, Republica Moldova şi Georgia. În context, el a subliniat necesitatea continuării eforturilor de eficientizare a multilateralismului şi de întărire a rezilienţei pe baza valorilor democratice şi a regulilor dreptului internaţional. Ministrul român de Externe a reiterat faptul că ţara noastră sprijină activ eforturile CoE pentru investigarea tuturor încălcărilor drepturilor omului.

A menţionat contribuţia financiară voluntară a României pentru sprijinirea CEDO în efortul de a recupera întârzierile în gestionarea dosarelor de pe rol. De asemenea, a informat despre cererea de intervenţie făcută de România pe 16 septembrie la CEDO în favoarea Ucrainei în procesul deschis de aceasta împotriva Rusiei pentru încălcări ale drepturilor omului în contextul invaziei. El a exprimat angajamentul ferm pentru continuarea sprijinului amplu acordat de către ţara noastră refugiaţilor ucraineni.

De asemenea, Aurescu a subliniat importanţa intensificării eforturilor de către comunitatea internaţională pentru a sprijini societatea civilă rusă şi jurnaliştii din ţară şi din exil, pe linie de protecţie şi promovare a drepturilor omului, mai ales după ce Federaţia Rusă a încetat să mai fie parte la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

În acelaşi sens, s-a referit la sprijinul României, prin fonduri donate prin European Endowment for Democracy pentru societatea civilă şi media independente belaruse. A salutat iniţiativa de înfiinţare a unui Grup de Contact în cadrul Consiliului Europei, în cooperare cu reprezentanţii forţelor democratice din Belarus şi ai societăţii civile.

Oficialul român a reiterat încrederea ţării noastre în mecanismele de monitorizare ale Consiliului Europei, ca fiind instrumente deosebit de utile pentru consolidarea democraţiei. La rândul său, secretarul general al Consiliului Europei a mulţumit ministrului român de Externe pentru eforturile de a sprijini refugiaţii din Ucraina şi societatea civilă din Belarus.

Citește și - Ministrul Aurescu susţine eliminarea dependenţei UE de Rusia

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, este de părere că UE trebuie să elimine orice dependenţă faţă de Rusia. 

Potrivit Evropeiska Pravda, Aurescu a făcut o declaraţie în acest sens marţi, la Praga, înainte de reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE.

"Nu putem reveni la relaţiile noastre obişnuite cu Federaţia Rusă. Este devreme să evaluăm care va fi relaţia viitoare UE-Rusia, deoarece depinde de evoluţia evenimentelor din Ucraina. Dar un lucru e clar - trebuie să eliminăm orice dependenţă de Rusia" - a afirmat şeful diplomaţiei române.

Totodată, Aurescu a anunţat că miercuri va avea loc o întrevedere cu miniştrii de externe ai Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

"Şi acest lucru este important, pentru că este prima astfel de întâlnire după importanta decizie luată de Consiliul European de a le acorda statutul de ţară candidat (la aderarea la UE, n.r.). Prin urmare, trebuie să ascultăm aceste ţări, să le aflăm nevoile, pentru a le oferi asistenţă şi suport tehnic în implementarea reformelor în acest proces pentru a deveni membre UE" - a adăugat Bogdan Aurescu, citat de Rador.

Ministrul Aurescu susține restrângerea dreptului de circulaţie a cetăţenilor ruşi pe teritoriul UE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa, în perioada 30-31 august 2022, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (în format Gymnich), care va avea loc la Praga, în cadrul Președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene.

Agenda discuțiilor va include relațiile UE-Africa și agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv din perspectiva implicațiilor acesteia asupra relațiilor UE-Rusia.

Discuțiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei vor oferi miniștrilor de externe europeni oportunitatea reafirmării unității UE și a sprijinului pentru acțiunile unitare ale UE, pe multiple dimensiuni, în sprijinul Ucrainei. Subiectul va fi abordat din perspectiva actualelor și viitoarelor provocări care derivă din gestionarea relațiilor UE cu Rusia.

Pe acest punct al agendei, ministrul Bogdan Aurescu va reitera necesitatea ca UE și statele membre să continue acordarea unui sprijin consistent pentru Ucraina și va pune în evidență contribuția României la aceste eforturi, în plan politic, economic, umanitar. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel