"Au vrut s-o elimine!" FBI confirmă tentativa de omor din 1983 a Reginei Elisabeta a II-a

Fotografie inedită din colecția personală a Reginei Elisabeta a II-a, făcută publică. Ipostaza în care nu a mai fost văzută / Foto: Instagram The Royal Family
Fotografie inedită din colecția personală a Reginei Elisabeta a II-a, făcută publică. Ipostaza în care nu a mai fost văzută / Foto: Instagram The Royal Family

Regina Elisabeta a II-a şi-ar fi putut pierde viaţa în urma unui complot din anii '80. 

Regina Elisabeta a II-a s-a confruntat cu o potențială amenințare de asasinare în timpul unei vizite din 1983 în SUA, arată documentele FBI recent lansate, potrivit BBC. Biroul Federal de Investigații a dat publicităţii mai multe documente referitoare la călătoriile regretatei Suverane în SUA, la scurt timp după moartea acesteia anul trecut.

Din datele FBI reiese că a existat o ameninţare din partea Armatei Republicane Irlandeze, care ar fi fost adusă la cunoştinţa unui ofițer de poliție din San Francisco. Potrivit dosarului de caz, ofiţerul i-a avertizat pe agenții federali despre un apel de la un bărbat pe care l-a întâlnit în pub-ul irlandez  din San Francisco pe care-l frecventa. Bărbatul care ar fi complotat împotriva Reginei ar fi căutat să-şi răzbune fiica care „a fost ucisă în Irlanda de Nord de un glonte de cauciuc.”

Amenințarea a venit pe 4 februarie 1983, cu aproximativ o lună înaintea vizitei Reginei Elisabeta a II-a și a soțului ei, Prințul Philip, în California. „Vrea să încerce să facă rău Reginei Elisabeta și ar face asta fie aruncând un obiect de pe Podul Golden Gate pe Yacht Britannia când aceasta va trece pe sub pod. A doua variantă  era programată în timpul vizitei la Parcul Național Yosemite”, se arată în document.

Ca răspuns la amenințare, Serviciile Secrete au plănuit să închidă aleile de pe podul Golden Gate pe măsură ce iahtul se apropie. Nu este clar ce măsuri au fost luate la Yosemite, dar vizita a avut locfără probleme. "Au vrut s-o omoare!" a spus un martor care ar fi ştiut de "planul de la pod" la acea vreme.

Tentative de omor multiple

Multe dintre vizitele de stat ale defunctei Regine în SUA, inclusiv vizita din 1983 pe Coasta de Vest, au apărut pe fondul tensiunilor din Irlanda de Nord.

În 1976, Regina a fost în New York pentru sărbătoarea Bicentenarului Americii. Documentele FBI dezvăluie cum un pilot a zburat cu un avion mic deasupra Battery Park cu un semn pe care scria „Anglia, plecați din Irlanda”.

La fel, înaintea unei vizite oficiale în Kentucky în 1989, o notă internă a FBI spunea „posibilitatea amenințărilor împotriva monarhiei britanice este mereu prezentă din partea Armatei Republicane Irlandeze (IRA)”. Reginab Elisabeta a II-a, care avea cai de curse, obişnuia să viziteze Kentucky destul de des pentru a se bucura de atracțiile Kentucky Derby.

Într-o vizită de stat în 1991, regretata Regină era programată să vadă un meci de baseball al echipei Baltimore Orioles cu președintele George H Bush. FBI a avertizat Serviciile Secrete despre prezenţa unor „grupuri irlandeze” care plănuiesc proteste pe stadion și, de asemenea, că„un grup irlandez rezervase un bloc mare de bilete de tribună” pentru joc. Biroul a declarat pentru NBC News că ar putea exista „înregistrări suplimentare” în afară de cele lansate în această săptămână, dar nu a stabilit un calendar pentru publicarea lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel