Atenție la contractele de gaze. ANPC: Consumatorii, induși în eroare de CLAUZELE contractuale

Sorin Susanu / ANPC. FOTO: Facebook
Sorin Susanu / ANPC. FOTO: Facebook

Claudiu Susanu, șef al Corpului de Control al ANPC, atrage atenția asupra ofertelor și contractelor cu companiile de furnizare a gazelor. 

”Mulți consumatori sunt ademeniți în această perioadă să-și reînnoiască contractele de furnizare a energiei și le sunt promise numeroase avantaje, dar, în anumite cazuri, situația este total diferită, ajungându-se chiar să fie induși în eroare de clauzele contractuale și, în final, să plătească mai mult”, anunță reprezentanții ANPC într-un comunicat de presă.

Amendă usturătoare pentru un furnizor de gaze. Ce nereguli s-au descoperit

”Analizăm cu maximă atenție potențialele practici comerciale incorecte din acest domeniu și, din păcate, descoperim și nereguli. Un astfel de exemplu este al unui mare operator privat de furnizare a energiei electrice, care a fost sancționat cu o amendă de 20000 lei și cu decizie de suspendare a practicilor comerciale incorecte/înșelătoare.

Din analiză contractului de furnizare a energiei electrice încheiat cu consumatorii se constată că aceștia nu beneficiază de indicarea exactă a tarifului aferent energiei electrice consumate, astfel în Anexă nr.2 la contract – Preț și Tarife, se indică: energie electrică activă 325 lei/ Mwh și tarif rezervare 0,2 lei/zi, precum și o listă de tarife reglementate, funcție de tipul distribuitorului de energie electrică (tarif distribuție), respectiv tarif serviciu de transport, cogenerare înaltă eficiență, accize, certificate verzi, tarif serviciu de sistem. De asemenea, în “Condiții generale”–parte integrantă a Contractului de furnizare, se indică la art.4(1) „Clientul va plăti furnizorului c/v energiei electrice consumate la prețul din Anexă 2 la prezentul contract, tarifele reglementate prevăzute în Anexă 2, c/v certificatelor verzi, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență și acciza conform Anexei 2”.

Informare neclară

Menționăm că toate aceste tarife nu reprezintă o informare clară și completă asupra tarifului final plătit de consumatorul mediu, acesta fiind definit că “acel consumator considerat că este rezonabil informat, atent și precaut, țînând seama de factorii sociali, culturali și lingvistici”, conform Legii 363/2007. Totodată, menționăm că toate tarifele anterior enumerate, nu conțin TVA, deși operatorul economic face această mențiune în subsolul tabelelor cu tarife. Operatorul economic include în tariful energiei electrice componentă “tarif rezervare” în lei/zi, deși facturarea energiei electrice se face lunar, de asemenea nu definește pentru consumator ce reprezintă acest tarif de rezervare. Tot la Anexă nr.2- Preț și Tarife, valorile tuturor tarifelor sunt exprimate în lei/Mwh, deși factură emisă consumatorului mediu indică la tarife lei/Kwh.

Informații ce induc în eroare consumatorul 

Aspectele descrise sunt susceptibile să inducă în eroare consumatorul mediu, determinându-l să ia o decizie de tranzacționare (încheiere contract) pe care altfel nu ar fi luat-o, și reprezintă o practică comercială înșelătoare. Având în vedere cele manționate, se constată că operatorul economic a încălcat prevederile art.6, alin.1, lit.d) din Legea 363/2007 și se sancționează conform art.15, alin.1, lit.b) coroborat cu art.17, alin.2, lit.c) din Legea 363/2007”, a scris Claudiu Susanu, șef al Corpului de Control al ANPC, pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel