Asociaţia Pro Democraţia Club Bucureşti solicită Guvernului asumarea consecinţelor

coalitie-guvernare
coalitie-guvernare

Asociaţia Pro Democraţia – Club Bucureşti a luat act de decizia Curţii Constituţionale cu privire la Legea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare. Această decizie vine în întâmpinarea poziţiei APD, din care amintim cele mai importante puncte:

1. Încălcarea principiului organizării alegerilor periodice, inerent atât alegerilor autorităţilor reprezentative centrale, cât şi celor locale şi afectarea gravă a singurului mijloc de declanşare a regimului reprezentativ. Caracterul reprezentativ al democraţiei se asigură prin alegeri organizate la termen şi corect din punct de vedere al spiritului constituţiei.

2. Recomandarile Comisiei de la Veneţia, care prevăd că nu trebuie operate modificări legislative cu mai puţin de un an înaintea alegerilor, decât în cazuri extreme.

3. Creşterea riscului de opacizare a finanţării campaniei electorale.

4. Încălcarea articolului 61 din Constituţiei României, alineat 1, potrivit căruia Parlamentul este unica autoritate legiuitoare.

În primul rând, această decizie arată că insistenţa majorităţii parlamentare PDL, UDMR, UNPR, Minorităţi şi susţinerea hotărâtă din partea preşedintelui Traian Băsescu pentru proiectul de lege privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat în anul 2012 pentru modificarea legii administraţiei publice locale nr. 215⁄2001 (publicat pe site-ul Ministerului Administrației și Internelor) sunt împotriva normelor democratice şi a statului de drept garantat de Constituţia României.

Documentele ce însoţesc proiectul de lege redactat de Ministerul de Interne au fost asumate, în integralitatea lor, de toţi miniştrii în funcţie, prin procedura angajării răspunderii în faţa Parlamentului. Subliniem că această procedură, pe care o considerăm un abuz la adresa practicilor democratice, implică şi asumarea consecinţelor care decurg din solicitarea încrederii Parlamentului şi garantarea guvernului pentru lege. De aceea, considerăm că decizia CCR trebuie să atragă după sine demisia cabinetului Boc. APD atrage atenţia că refuzul guvernului de a demisiona atrage după sine nelegalitatea acestuia.

În al doilea rând, amintim că Legea comasării alegerilor a fost contestată şi în stradă, de o mare parte a cetăţenilor prezenţi în Piaţa Universităţii şi în ţară. Asociaţia Pro Democraţia Club Bucureşti şi-a exprimat solidaritatea cu aceste mişcări civice. În acelaşi timp, asociaţia noastră susţine protestele cetăţenilor câtă vreme acestea reprezintă soluţia ultimă pentru lipsa de dialog şi consultare din societate. Deoarece este dezirabil ca societatea să fie guvernată legitim, prin instituţii şi practici specifice democraţiei reprezentative, solicităm Guvernului României demisia, ca un act firesc de morală publică ce decurge din ocolirea Parlamentului României ca unic for legislativ. Insistăm că cetăţenii, prin intermediul Parlamentului ales, sunt cei care trebuie să decidă, în final, care sunt cele mai potrivite proiecte care urmează să devină legi esenţiale pentru România.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să o contactaţi pe Viviana Anghel, preşedinte APD Bucureşti- Centru Regional de Resurse, la adresa de e-mail [email protected] , [email protected] sau la numărul de telefon 0724.161.953.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel