Asigurările de viață au probleme în Europa: investiții cu performanțe reduse, dobânzi mici

 Perspectivele economice ale țărilor din Europa Centrală şi de Est continuă să fie incerte, fiind afectate de criza din Zona Euro şi de instabilitatea geopolitică din estul continentului.

Contextul macro-economic are un impact major asupra cererii de produse de asigurare şi profitabilității acestora. Companiile de asigurări se adaptează acestui climat economic nesigur prin reducerea cheltuielilor operaționale şi concentrarea pe îmbunătățirea profitabilității afacerii, arată un studiu realizat de Price Waterhouse Coopers.

 
Menținerea unor rate scăzute ale dobânzilor este percepută de managerii din asigurări ca o amenințare mai mare în Europa decât în oricare altă regiune. Este prima dată când acest risc este menționat în sondaj şi a fost clasificat ca al doilea cel mai mare risc în Europa Centrală şi de Est şi al treilea la nivel global.

Drept consecință, companiile de asigurări au probleme din cauza performanțelor scăzute ale investițiilor, ceea ce se reflectă şi în profitabilite. În plus, asigurătorii care au oferit produse de economisire cu randamente garantate în anii ’90, când ratele dobânzilor erau ridicate, au în prezent pierderi pentru că nu înregistrează câștiguri suficient de mari pentru a acoperi costurile acestor pasive.


Situație critică pentru companiile de asigurări


„Condițiile economice nefavorabile şi ratele scăzute ale dobânzilor au creat premisele unei situaţii critice care amenință veniturile din investiții, ce sunt vitale pentru companiile de asigurări, şi în același timp generează dificultăți în cazul produselor de asigurare de viață cu randament garantat. Împreună, aceste riscuri amenință marjele de profit pe termen lung. Pentru a avea succes în acest mediu dificil şi instabil, asigurătorii vor trebui să își revizuiască gama de produse şi strategiile de investiții, pentru a viza atât randamentul investițiilor, cât şi alinierea maturităţii activelor şi pasivelor din bilanţ. Inovația la nivel de produse de asigurări va fi esențială pentru menținerea competitivității şi profitabilității”, a declarat Alexandra Smedoiu, Director, Servicii de Consultanţă Fiscală pentru Sectorul Financiar, PwC România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel