EXCLUSIV  Arma secretă a lui Klaus Iohannis. Sociolog: Terenul a fost pregătit. Doi actori noi pe scenă

Roxana Neagu / 22 iun 2017 / 18:56 Salveaza PDF Comentarii

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat astăzi că varianta preferată de PNL este reprezentată de alegerile anticipate. Klaus Iohannis a afirmat ulterior că se poate ajunge la alegeri anticipate, nu pot fi excluse, dar într-o situație de criză profundă. 

Cum se ajunge la alegeri anticipate

Potrivit Constituției, se poate ajunge la alegeri anticipate dacă Parlamentul respinge două propuneri de Executiv în termen de 60 de zile una de cealaltă și doar după ce președintele țării solicită celor două Camere dizolvarea Parlamentului. 

Negocierile sunt deschise! 

În timp ce PSD susține că se bucură de majoritate alături de ALDE, dar și de minorități, și că vor vota Guvernul PSD-ALDE și cei care nu au votat moțiunea de cenzură, Ludovic Orban declară că va încerca formarea unei majorități parlamentare cu oricine în afară de PSD. 

Dragnea, situație imposibilă

”PSD era acum o săptămână, două, într-o situație aproape de șah-mat, orice situație era proastă, dacă nu trecea moțiunea, șansa era foarte mică să se întâmple ceva bun pentru PSD, dar nici acum situația nu e roz, pentru că șansa ca Klaus Iohannis să nominalizeze exact premierul propus de PSD-ALDE e mică. Liviu Dragnea este într-o situație aproape imposibilă. El poate propune pe cineva care să fie acceptat de Klaus Iohannis, dar acel cineva să nu fie din PSD, ceea ce duce la o situație penibilă, în care l-a dat pe Grindeanu afară care e de 20 de ani în partid și ar pune pe unul aproape tehnocrat. E complicat!” a spus Alfred Bulai pentru DCNews

Doi noi actori pe scenă

Sociologul a adăugat că președintele Klaus Iohannis ”se poate juca cu alegeri anticipate fără probleme. Jocul e la Klaus Iohannis și va fi tot timpul. Am spus că vor fi doi actori noi pe scenă: era vorba de Ludovic Orban și Klaus Iohannis. O va juca, Klaus Iohannis nu va spune pur și simplu să fie premier propunerea PSD.”

Anticipatele, bune pentru PNL și USR

”Dacă ar fi mâine alegeri, cu siguranță PSD ar obține mai puțin decât în decembrie, PNL mai mult, USR ar avea probabil aceleași voturi sau câteva procente în plus.”, a opinat Alfred Bulai, care subliniază că anticipatele nu ar fi și dorința parlamentarilor deja aleși, care și-au ocupat locul în bancă pentru patru ani. ”Politic, pentru USR și PNL ar fi optim, ar fi complicat pentru ALDE și PMP” a adăugat el.

Arma lui Klaus Iohannis

”E o situație de șah. Asta e arma lui Klaus Iohannis. Poate să facă o propunere, parlamentarii s-o respingă și să vină cu o a doua propunere pe care nu o vor mai respinge pentru a nu se ajunge la alegerile anticipate. Terenul a fost pregătit pentru ce am zis: joc politic. Iohannis nu vrea să fie acuzat că tergiversează. E posibil ca această criză să nu țină mult, dar nici să nu se termine cum și-au dorit cei de la PSD.”, a spus Alfred Bulai. 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28