Arhiva SIPA. Marius Iosif, PRECIZĂRI, declaraţii Pleşoianu

După ce Liviu Pleșoianu a anunțat că judecătorul Marius Iosif ar fi declarat în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă SIPA că din arhivă ar fi fost sustrase documente, fostul director al ANP a reacționat susținând, într-un email primit la redacţie, că nu a afirmat niciodată așa ceva.

Marius Iosif, fost șef al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), susţine că afirmațiile deputatului social-democrat reprezintă doar interpretări și concluzii personale.

Astfel, în contextul declarațiilor lui "Liviu Pleșoianu, deputat în Parlamentul României, care conțin trimiteri la sau reproduceri din declarațiile făcute de mine în cadrul audierilor din ședința Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie, desfășurată în data de 21.03.2018" vă prezentăm punctul de vedere al judecătorului:

"În timpul și în cadrul audierii mele de către Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie în data de 21.03.2018 nu am afirmat că membri ai Comisiei constituite sau desemnate de d-na Monica Macovei, fost Ministru al Justiției, au sustras documente aparținând fondului arhivistic al Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie sau al Serviciului Intern de Protecție și Anticorupție. Declarațiile mele cu această ocazie s-au circumscris exclusiv și întocmai celor consemnate în Raportul nr.130/09.06.2017 (nr. inițial 096/17.04.2008) al Comisiei constituite prin OMJ nr.1348/C din 31.05.2007, pe care l-am semnat. Toate afirmațiile d-lui Liviu Pleșoianu, deputat în Parlamentul României, făcute publice în mass-media în legătură cu conținutul declarațiilor făcute de mine în data de 21.03.2018 în timpul audierii în Comisia parlamentară de anchetă reprezintă interpretări și concluzii ale d-lui Liviu Pleșoianu, pe care nu mi le asum."

Arhiva SIPA, declaraţiile lui Pleşoianu după audieri

În acea zi, Comisia SIPA i-a audiat pe Marius Iosif, Ingrid Mocanu, Florian Ungur şi Claudiu Secaşiu.

"Au fost multe audieri astăzi (21 martie - n.r.), cea mai importantă, după părerea mea, a fost a domnului Iosif, care a fost preşedintele Comisiei Chiuariu (comisia care s-a ocupat de arhivele SIPA în mandatul de ministru al Justiţiei al lui Tudor Chiuariu - n.r.). Probabil ştiţi, a fost între timp şi desecretizat 'Raportul Chiuariu', domnul Iosif a confirmat şi a dat şi detalii suplimentare. Primul lucru foarte grav este că nu au fost identificate procese-verbale semnate de membrii celorlalte comisii care au lucrat înaintea domnului Iosif. Cu alte cuvinte, noi nu ştim când a intrat, de exemplu, domnul Dănileţ (judecătorul Cristi Dănileţ - n.r.), cât a stat, ce a făcut şi aşa mai departe, conform 'Raportului Chiuariu'." susţine deputatul.

[citeste si]

"De asemenea, o informaţie foarte importantă este cea legată de rescrierea hard disk-ului. Comisia condusă de Marius Iosif nu a identificat niciun ordin al ministrului Justiţiei Monica Macovei, prin care se cerea acest lucru, rescrierea hard disk-urilor, pe de altă parte se face afirmaţie în acest raport că există un registru de distrugere şi cred că e foarte important să reuşim să găsim acest registru de distrugere, pentru că acolo e trecut foarte clar cine, când a decis şi ce informaţii să fie şterse de pe hard disk-urile respective din arhiva SIPA. A confirmat că exista, de fapt am văzut şi eu, cu ochii mei, acel xerox celebru şi a confirmat faptul că s-au fotocopiat documente din arhiva SIPA", a precizat în ziua respectivă deputatul Pleşoianu, la Parlament, la finalul şedinţei Comisiei de anchetă privind desfiinţarea arhivei SIPA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel