Arhiva SIPA. Băsescu: Trei dosare mă INTERESEAZĂ

Senatorul PMP, Traian Băsescu a discutat despre arhiva SIPA, la emisiunea lui Silviu Mănăstire.

"E o problemă de fond care nu e atât de securitate națională. Este despre oameni. Vă mărturisesc că pe mine, ca politician, mă interesează dacă în această arhivă sunt trei dosare. Ma intereseaza 3 dosare din Arhiva SIPA: un dosar Panait, un dosar Liliana Şega şi un dosar Omar Haissam. Eu nu ştiu cum a ajuns Haissam la nava. De tăiat, sigur l-au tăiat pe Haissam. După ce a fugit am întrebat dacă s-au prelevat mostre şi mi s-a spus că nu sau că s-au pierdut, nu mai ţin minte. Cred că judecătorul pe bună dreptate a decis să-l pună în libertatea. Ştiţi că fratele meu are dreptul la liberare condiţionată încă de anul trecut. Curtea de Apel Constanţa a motivat că nu a prestat suficiente ore de muncă pentru a dovedi că s-a îndreptat. Omul ăsta avea 5 stenturi, nu mai avea putere să meargă, nu-i mai circula sângele. De aceea spun că la Haissam a fost omenească soluţia, dar Poliţia trebuie să îl supravegheze, pentru că avea interese, la fel cum avea şi SRI... M-ar interesa dacă SIPA a sesizat la un moment dat cum se face o construcţie de evadare a lui Omar Haissam. Vă spun la ce m-aş aştepta eu. Procurorul care ancheta devalizarea FNI de Sorin Vîntu şi Pona, procuroră la DIICOT sau la Parchetul General. Ea a murit în 202 şi e o mare suspiciune cum a murit ea într-o perioadă în care Vântu îi punea maşină la dispoziţie şefului SRI, Timofte, decedat şi el între timp, Dumnezeu să-i odihnească pe amândoi. Şi Panait. Este imposibil să n-avem ceva despre disputa dintre Panait şi şefii lui... Pe mine, aceste 3 dosare, m-ar interesa să le vedem din punct de vedere SIPA. Este imposibil să n-avem ceva urme", a spus acesta la B1.

"La vremea aceea DGPA era direct subordonată Ministerului Justiţiei. În 2005, povestea cu focul nu ţine. Asta cred că i-a scăpat lui Tapalagă şi n-a fost în stare să facă legăturile. Ministrul putea să intre în arhivă când voia el, însoţit de cine voia, fără certificat ORNISS. Când devii ministru, ai acces la informaţii secrete. Este în neregulă dacă Dan Tapalagă nu era nici măcat angajat. Era unul de pe stradă... Este în afară de orice discuţie dreptul ministrului de a dormi acolo. Monica Macovei n-ar fi avut dreptul să meargî în arhiva SRI şi a MI deşi era ministru,d ar avea dreptul să meragă în arhiva instituţiei sale. La Cotroceni, există documente secrete. La orice oră din zi şi din noapte puteam să cer ceva din arhivă. Dar niciodată nu pot merge la SRI, la SIPA, deşi am Superorniss. Dacă vrem să facem o analiză corectă, trebuie să ţinem cont de realităţile momentului", a mai adăugat actualul senator PMP.

"Primul lucru pe care l-au făcut ofițerii când s-a spus că se desfințează serviciul au distrus evidențele cu informatorii. Așa face orice serviciu, indiferent că e românesc, britanic, american. Primul lucru pe care-l fac este să salveze rețeaua. Nu avem nicio șansă să găsim informatorii SIPA. Cel puțin nu o listă cu aceștia".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel