Arhiva SIPA, audieri. Tudorel Toader, avertizat: ”La Ministerul Justiției există o bombă care ticăie”

Audiat la Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA, Tudorel Toader a spus că, încă de când a venit la minister, a fost avertizat de o persoană publică în legătură cu această arhivă. 

"Când am venit la Ministerul Justiţiei, cineva îmi spunea, printre altele, nu din minister, o persoană publică cunoscută, îmi spunea următorul lucru într-o discuţie absolut informală: "Vedeţi că la MJ există o bombă care ticăie şi faţă de care trebuie să aveţi grijă. Se numeşte arhiva SIPA"(...) Ce am constatat: faptul că pe cine întrebai (...) despre arhiva SIPA parcă îi dădeai foc", a afirmat ministrul Justiţiei. 

Acesta a mai spus că şi-a făcut "o imagine cât de cât apropiată de adevărul accesibil" lui ca ministru şi că a ales să se informeze asupra acestei arhive. 

"Aveam de ales: tac şi eu şi sper ca pe durata mandatului să nu iasă din nou în spaţiul public problematica aceasta - deşi am fost asigurat că la fiecare ministru s-a pus pe tapet şi s-a actualizat problema (...) - sau să încerc să văd despre ce este vorba, sigur, în limita competenţelor mele, în limita legii. Am ales această a doua variantă", a explicat ministrul, adăugând că în aceste condiţii a iniţiat hotărârea de guvern privind desecretizarea arhivei. 

Tudorel Toader a relatat că el a intrat în arhivă şi a constatat că acolo erau documente al căror loc nu era în această arhivă. 

"Eu am intrat în arhivă şi nu pot să spun că ştiu ce este acolo, aşa, dar cam ştiu despre ce este vorba. Acolo, se prezuma dinainte, erau documente care nu îşi găseau locul: cărţile de muncă ale funcţionarilor cu statut special din ANP. O absolută nedreptate, pentru că oamenii ăia care au muncit nu puteau să îşi dovedească grupa, gradaţia, vechimea şi celelalte, să-şi ia şi ei dreptul la pensie, un drept cât se poate de legitim, pentru că nu aveau acces la arhivă. Dar bună parte am văzut teancuri-teancuri de cărţi de muncă", a arătat Toader. 

Informații privind viața privată

Ministrul a subliniat că în arhivă sunt şi informaţii legate de viaţa privată a unor persoane. 

"Am prezumat că acolo sunt şi informaţii privind viaţa privată. Şi sunt. Acelea privind viaţa privată (...) s-a stabilit prin HG că nu le facem publice, dar că titularul, cel la care se referă respectivele informaţii, are acces să le vadă. Spuneam eu, mai în glumă, mai în serios, are şansa să-şi aducă aminte ce a făcut. Poate a mai uitat ce a făcut şi atunci revede şi rememorează", a susţinut ministrul. 

Potrivit acestuia, "o a treia categorie de informaţii pot fi cele care ţin de Arhivele Naţionale". 

"Documentele acelea nu trebuie să stea în arhivă. Ele trebuie duse la Arhiva Naţională. După aceea, pot fi secrete de stat şi ele pot fi transferate la Arhiva SRI sau ţinute într-o arhivă a Ministerului Justiţiei. O ultimă categorie, cea a înscrisurilor, documentelor care pot avea caracter clasificat strict secret de serviciu. Şi atunci, ministrul Justiţiei, (...) dacă el le-a secretizat la nivelul secret de serviciu, văzând conţinutul, el poate să le secretizeze şi ce vede acolo, iarăşi se împarte pe categorii. Că poate fi o informaţie vizând comiterea unei infracţiuni şi atunci are obligaţia să sesizeze procurorul, poate fi o informaţie vizând viaţa privată...", a detaliat ministrul. 

Tudorel Toader a mai spus că în arhiva SIPA există aproximativ 5.600 de unităţi arhivistice, "care cuprind probabil informaţii din fiecare categorie enumerată". 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel