Ar urma încă un an de creștere lentă pentru economia mondială, anunță FMI. ”Multe țări au sfidat predicțiile sumbre privind recesiunea”

Foto: Agerpres via Reuters
Foto: Agerpres via Reuters

Află mai multe despre raportul Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Cel mai recent raport ”World Economic Outlook”, publicat marți de Fondul Monetar Internaţional (FMI), arată că economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al dificultăţilor provocate de inflaţia ridicată, al cererii slabe din China şi Europa şi al efectelor negative cauzate de cele două războaie regionale.

Faţă de estimarea din ianuarie, prognoza pentru 2024 a fost revizuită în creştere cu 0,1 puncte procentuale, în special în urma îmbunătăţirii perspectivelor SUA. O creştere a PIB-ului global de 3,2% în 2024 şi în 2025 - aceeaşi rată ca în 2023 - este estimată de instituţia financiară internaţională.

”Constatăm că economia globală rămâne destul de rezilientă. Multe ţări au sfidat predicţiile sumbre privind recesiunea, deoarece băncile centrale au majorat dobânzile pentru a contracara inflaţia”, le-a spus jurnaliştilor Pierre-Olivier Gourinchas, economistul şef al FMI.

Multe state au arătat de asemenea un impact mai redus al pandemiei şi al crizei costului vieţii, revenind la nivelul economiei de dinaintea pandemiei mult mai rapid decât se estima anterior, se arată în raportul FMI.

Scade inflația

Inflaţia scade, dar progresele în readucerea ei la ţintele stabilite de băncile centrale au încetinit în ultimele luni, în timp ce datele recente din SUA arată o cerere robustă, a apreciat Gourinchas.

”Traiectoria generală rămâne una în care ne aşteptăm ca inflaţia să scadă în cursul anului şi să determine Rezerva Federală a SUA să înceapă reducerea dobânzilor. Poate nu atât de rapid cum se aşteaptă pieţele”, a declarat oficialul FMI pentru Reuters, conform Agerpres.

Un avans al PIB-ului SUA de 2,7% în 2024 este previzionat de FMI, după ce în ianuarie, pe fondul solidităţii peste aşteptări a pieţei forţei de muncă şi al cheltuielilor de consum la finalul lui 2023 şi în 2024, previziona o creştere de 2,1%. Efectul întârziat al înăspririi politicii monetare şi fiscale ar urma să încetinească creşterea economiei americane la 1,9% în 2025, deşi este o îmbunătăţire faţă de avansul de 1,7% estimat în ianuarie.

Expansiune în zona euro

Zona euro ar urma să înregistreze anul acesta o expansiune de 0,8%, după ce FMI previziona în ianuarie o creștere de 0,9%. Prognoza care vizează zona euro a fost înrăutățită, în special în urma încrederii reduse a consumatorilor din Germania și Franța.

De asemenea, previziunile care vizează Marea Britania au fost revizuite în scădere. Cauzele fiind efectele dobânzilor mari și inflația persistent ridicată. Față de un avans de 0,6 prognozat anterior de FMI, economia britanică ar urma anul acesta să urce cu 0,5%.

Estimările privind evoluţia PIB-ului Chinei nu au fost modificate de instituţia financiară internaţională. PIB-ului Chinei ar urma să înregistreze anul acesta o creștere de 4,6%, de la 5,2% în 2023, și un nivel de 4,1% în 2025. Lipsa unor măsuri semnificative de restructurare a sectorului imobiliar al ţării ar putea prelungi nivelul scăzut al cererii pe plan intern şi ar putea înrăutăţi perspectivele economiei chineze, avertizează FMI.

FMI a îmbunătățit cu o jumătate de punct procentual prognoza privind creşterea PIB-ului Braziliei în 2024, la 2,2%. De asemenea, FMI a îmbunătățit cu 0,3 puncte procentuale estimarea pentru economia Indiei, la 6,8%.

Surpriza din Rusia

Revizuirea în creştere a previziunilor privind PIB-ul Rusiei reprezintă una dintre cele mai mari surprize. PIB-ul Rusiei ar urma să urce anul acesta cu 3,2%, după ce în ianuarie FMI estima un avans de 2,6%. Îmbunătăţirea vine în urma veniturilor solide de pe urma exporturilor de petrol, pe fondul preţurilor ridicate pe plan global, a cheltuielilor guvernamentale solide şi a investiţiilor legate de producţia de război, alături de cheltuielile de consum mai ridicate, în contextul înăspririi pieţei forţei de muncă. PIB-ul Rusiei ar urma să urce cu 1,8% în 2025, după ce în ianuarie FMI previziona o creştere de 1,1%.

Ritmul de creştere al economiei Ucrainei va încetini la 3,2% în 2024 şi va accelera la 6,5% în 2025.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel