APRECIERE FRANC ELVEȚIAN: Război cu stenograme Ana Birchall - Andreea Paul

Aprecierea uriașă înregistrată de francul elvețian în ultimele zile pare să conducă la un adevărat război în Parlamentul României. Deputatul PSD, Ana Birchall, o acuză pe Andreea Paul că încearcă să folosească "demagogic" această situație dramatică pentru sute de mii de români. Asta în condițiile în care, continuă Ana Birchall, când Andreea Paul a avut soluţia la îndemână în Comisia pentru buget a Camerei Deputaţilor, fie a tăcut mâlc, fie a avut o poziţie de respingere nejustificată a argumentelor de adoptare a acestei legi.

Într-un comunicat de presă remis vineri redacției, Ana Birchall a declarat, referitor la evenimentele cauzate de fluctuaţia cursului valutar al francului elveţian, care au determinat dublarea sau triplarea ratelor pentru românii cu credite în această monedă:

"Există un proiect de lege în Parlament care îmi aparţine, votat de Senat şi aflat pe masa de lucru a Comisiei pentru buget a Camerei Deputaţilor, care vine în ajutorul românilor sufocaţi de datorii şi de creşterea peste noapte a ratelor exclusiv din cauza fluctuaţiilor de schimb valutar.

Problemele grave ale românilor cauzate de fluctuaţiile cursului valutar nu trebuie folosite demagogic, în special de anumiţi politicieni care, atunci când au avut soluţia la îndemână în Comisia pentru buget a Camerei Deputaţilor, au tăcut mâlc.

Vezi și: Bloomberg: Ce se va întâmpla după explozia francului elvețian

 

Fac apel la resposabilitatea politică în special a anumitor politicieni care astăzi, în mod demagogic, sunt foarte vocali cerând audieri în Parlament pe marginea problemelor cauzate de fluctuaţiile francului elveţian, aducându-le aminte că atunci când am susţinut proiectul meu în cadrul audierilor de la Comisia pentru buget, fie au tăcut mâlc, fie au avut o poziţie de respingere nejustificată a argumentelor mele de adoptare a acestei legi. Am semnalat încă de atunci, dovadă fiind stenogramele de la şedinţă, că toate creditele neperformante, în special cele în franci elveţieni, tind să se transforme şi într-o gravă problemă socială a României.

Consider că trebuie să dăm dovadă de maturitate şi responsabilitate politică în această problemă a creditelor neperformante şi, în loc să speculăm demagogic momentul dificil al sutelor de mii de români, să ne aşezăm împreună cu reprezentanţii tuturor părţilor implicate, inclusiv cu cei de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor la aceeaşi masă şi să găsim soluţiile echilibrate care să poată fi puse în practică şi să ajute în mod real pe toţi cei aflaţi acum în necaz. Nimeni nu trebuie să mai trăiască cu frica în sân că îşi poate pierde agoniseala de o viaţă, că riscă să rămână pe drumuri exclusiv din cauza fluctuaţiilor de schimb valutar".

Andreea Paul, principala țintă a Anei Birchall

Deși nu a făcut referire directă în declarațiile sale, DCNews a aflat că afirmațiile deputatului PSD o vizează direct pe colega sa din Comisia pentru buget a Cemerei, Andreea Paul.

Reacția deputatului PSD a venit imediat după ce prim-vicepreședintele PNL, Andreea Paul, a solicitat audierea reprezentanților BNR și a guvernatorului Mugur Isărescu în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților, pentru un punct de vedere și soluții concrete în sprijinul românilor afectați de creșterea cursului leu/franc elvețian.

"Situația financiară a numeroși români care au contractat credite în franci elvețieni este grav amenințată după ce Banca Națională de la Berna a decis să renunțe la plafonul cursului de schimb al monedei elvețiene. La București, decizia a urcat imediat cursul oficial al francului elvețian până la nivelul record de 4,32 lei, în creștere cu 15% față de ziua precedentă, 14 ianuarie 2014. Concret, la o rată de 100 de franci elvețieni, de pildă, românul se vede nevoit să scoată din buzunar cu aproape 60 de lei mai mult de pe o zi pe alta, echivalentul a 60 de pâini sau a peste 11 litri de benzină, în urma unei mișcări pur artificiale a cursului de schimb. Parlamentul României și BNR au datoria de a nu rămâne indiferente fată de această situație și, mai ales, față de pericolele financiare la care sunt expuși românii îndatorați în franci elvețieni", a transmis Andreea Paul, care a adăugat că "situația impune un răspuns urgent pentru că evoluția francului riscă să arunce debitorii cei mai vulnerabili în stradă".

Andreea Paul acuză BNR

"Conform datelor BNR, peste 4% din ratele românilor sunt exprimate în franci elvețieni, în timp ce rata creditelor neperformante totale este de 15%. În această situație, cer audierea urgentă a reprezentanților BNR și a guvernatorului Mugur Isărescu în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților, pentru un punct de vedere și soluții concrete în sprijinul românilor afectați, în concordanță cu regulile europene și cu un sistem bancar sănătos", a mai declarat Andreea Paul.

Deputatul PNL spune că solicitarea se impune având în vedere că două proiecte de lege care vizează completarea OUG nr. 50/ 2010 privind contractele pentru consumatori sunt tergiversate în dezbaterea parlamentară în urma poziției BNR.

Vezi și: Predoiu, problemă gravă: Cer să convoace de urgenţă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel