Apreciere franc elvețian. Panică în Elveția, pierderi uriașe

Presa din Elveția a bubuit. "Stupefacție generala!", "Vânt de panică!", "Decizia BNS va încetini creșterea economică și va crește șomajul","Asalt la ghișeele de schimb valutar!" sunt titlurile din presa elvețiană de vineri dimineață. 

Economiștii din Elveția și politicienii au criticat decizia surpriză de joi a Băncii Elvețiene, care a dus la o puternică apreciere a francului în fața principalilor competitori, euro și dolar american. Clienții au intrat în panică după aprecierea francului și au existat stabilimente financiare elvețiene care au suspendat retragerile de euro după ce au fost asaltate.

Șefa FMI, Christine Lagarde, s-a arătat surprinsă în condițiile în care cu două zile în urmă numărul doi al Băncii Naționale elvețiene dădea asigurări de fixare a plafonului la 1,2 față de euro, fiind notată drept o măsură cheie a BNS.  Primii afectați sunt exportatorii elvețieni, care ies în pierdere. Afacerile exportatorilor elvețieni în România erau, la sfârșitul anului 2014, de circa jumătate de miliard de franci elvețieni, jumătate dintre acestea reprezentând business din zona produselor farmaceutice. Românii exportau în Elveția mărfuri în valoare de circa 300 de milioane de franci elvețieni. Unii brokeri au dat faliment, joi. "E un tsunami pentru întreaga economie a Elveției. Nu doar pentru exportatori, ci și pentru turism și industrie. Nu găsesc alte cuvinte", a spus directorul Swatch Group, Nick Hayek, potrivit HotNews. Bursa din Elveția a scăzut cu peste 6% și a contaminat negativ și alte burse din Europa, scriu analiștii Amiral Market, care au precizat că cea mai sigură victimă a evenimentelor va fi economia Elveției.

În România, contagiunea vine pe două căi, comercială și bancară. Pe cale bancară, cei mai afectați sunt cei care au credite în bănci în franci elvețieni. Sunt aproximativ 150.000 de români cu credite ipotecare în franci, care-și văd ratele scumpindu-li-se brusc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel